Frågan är om det blir genom förlängningar man når bandy-finalen 2021? Foto: Bildbyrån

”70 procent positiva till förlängning i bandy”

Uppdaterad
Publicerad

Att beslutet om att inte låta matcher sluta oavgjort skulle få så stor kritik förvånar Bandyförbundet, som menar att beslutet var väl grundat.

– Men vi är ju till för bandyn och vi tog till oss och lyssnade och fixade det här mötet, säger tävlingskommitténs ordförande Christer Persson till SVT Sport.

Kunde ni inte ha väntat er att den här kritiken skulle komma?

– Nej, vi kunde faktiskt inte det. De indikationerna vi hade från enkäter visade på ett helt annat håll. Så det förvånade oss, säger tävlingskommitténs ordförande Christer Persson till SVT Sport.

Regeln om att spela med förlängning och straffar användes i svenska cupen förra året och efter det gick det ut en enkät till alla lag i damernas elitserie, herrarnas elitserie och herrarnas allsvenska. Och enkätsvaren var övervägande positiva. 70 procent var positiva, berättar Christer Persson.

Längre istid – problem i Stockholm

– Det vi kan ta åt oss är väl invändningen kring istiden. Det såg vi inte riktigt, fast vi hade det på agendan, att den åsikten skulle komma. 

Den nya regeln gör ju att det kan behövas en halvtimme extra om matchen slutar oavgjort och en förlängning ska spelas. Det kan vara ett problem framförallt i Stockholm.

Vad har annars den största kritiken bestått iav

– Vissa föreningar säger att man inte fått någon information och att det inte gått ut på remiss men informationen har ju varit ute på tränarkonferenser, hävdar Persson.

– Men vi är ju till för bandyn och vi tog till oss och lyssnade och fixade det här mötet. Så nu ska vi ta in synpunkter fram till slutet av nästa vecka.Sedan får vi se vad vi kommer att göra.

Om tävlingskommittén kommer fram till att något bör ändras så kommer förbundsstyrelsen få ett förslag på deras bord så snart det är möjligt.

Kan bli aktuellt med tre poäng för vinst

Persson berättar att det finns en rad möjliga utgångar. Antingen genomförs de föreslagna förändringarna eller så tittar man på att gå över till tre poäng för vunnen match istället (som i fotbollen). Eller så stryks förslaget helt och hållet.

– Det är väl de tre möjligheterna som jag ser det, säger Persson.

Att man i beslutet om förlängning och straffar skulle få en poäng för oavgjort och en bonuspoäng för seger i förlängningen, som i hockey, det har också varit en del av den kritik förbundet fått sedan förra veckan.

– Ja en del menar att en poäng extra vid vinst kanske inte gör att man går för det sista tio minuterna av matcherna, att man istället parkerar bussen för att spela på ett oavgjort resultat för att få en poäng.

Bandyn är konservativ

Att rösterna har höjts i Bandysverige senaste veckan är inget som förvånar Persson.

Är det generellt svårt att genomföra förändringar?

– Ja. Det  finns många som tycker det är bra som det är.

Bandyn har den senaste tiden försökt att förändra sig för att vara mer med tiden och locka ny publik. Men många av förslagen har aldrig genomförts. Ett av de omtalade förslagen för 15 år sedan handlade om att införa en straff när man fick sin tredje hörna. Det genomdrevs aldrig.

Har jag rätt i att det är lite av en trend att regeländringar som föreslås inom bandyn ofta aldrig blir verklighet?

– Ja, delvis har du det. Men vi har ju genomfört en hel del, att det inte får bli dubbelhörnor och att man inte får byta folk på hörnor. Men generellt så känns det som att bandy är en kultur där man inte ska göra för stora förändringar

ARKIV: Tre hörnor blir straff 5/12-2005:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.