Svenne Olsson är inte bara förbundskaptenen, han är även huvudtränare i Bollnäs Foto: TT Nyhetsbyrån

Kaptenen om den ”förbjudna” övergången

Uppdaterad
Publicerad

Svenne Olsson är inte bara förbundskaptenen som nu också är huvudtränare i ett elitserielag.

Han har även gjort en övergång som många aldrig trodde skulle hända.

– Visst är det kontroversiellt, säger bandytränaren.

Svenne Olsson lämnade Broberg/Söderhamn i våras efter 20 år i klubben. Hans senaste arbetsuppgifter har handlat om ekonomi och hallbygge, och när suget efter ett tränarjobb blev stort föll valet på lokalrivalen Bollnäs.

Mellan de två rivaliserande klubbarna i Hälsingland är övergångarna inte så många, och förbundskaptenen sedan 2015 var beredd på att det skulle bli en del reaktioner.

”Varit pikar”

– Klart det rör om i grytan, jag vet att det är känsligt klubbarna emellan. Det har varit några med skadeglädje och pikar och sådana saker, men också mycket positivt, säger Svenne Olsson inför fredagens elitseriepremiär borta mot Falun.

Själv känner han att det ska bli inspirerande att få ett miljöombyte och lära känna nytt folk.

– Bollnäs vill ta ett omtag, jobba hårt med ungdomar, med att starta flickbandy och bygga hall. Det finns en enorm energi att bygga om och bygga nytt igen och det var det som lockade.

Bollnäs hör inte till de lag som är tippade i toppen av tabellen, men med ett treårskontrakt påskrivet hoppas Svenne Olsson att han kan göra något gott över tid.

Att han sitter på dubbla stolar, då han även tar ut spelare till landslagstrupper och VM, ser han inte som ett problem.

”Ingen ifrågasätter det”

– Nej, det gör jag egentligen inte. Det är väl mer om det börjar komma upp spelare i Bollnäs som närmar sig a-landslagsklass. Just nu är det Per Hellmyrs och det är ingen som ifrågasätter om han är med i landslaget, så på så sätt är det lugnt. Det hade varit värre om jag tränat ett lag där det finns fyra-fem på gränsen-spelare, då förstår jag om kritiken kommer.

Så du hoppas att dina spelare inte tar för stora steg nu då?

– Ja, de får avvakta något år tills jag är klar, sedan får de vara redo. Nej … Jag hoppas verkligen att de blir redo men det är nog någon bit kvar.

Han är medveten om att det blir en hel del jobb under säsongen.

– När man jobbar med en grupp och är mitt i det blir det en hel del, självklart. Men tidigare var jag ansvarig för nio miljoner i omsättning i Broberg och jaga in pengar. Jag vet vad det innebär från klockan åtta till fem varje dag plus åka runt och titta på bandymatcher. Så ur den synvinkeln, nu när jag enkom får jobba med landslaget och Bollnäs, tror jag att jag kan lägga ännu mer tid nu på att titta på landslagsspelare.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.