VSK:s spelare Joel Engström utsattes för rasistiska påhopp i matchen mot Edsbyn. Foto: Bildbyrån

VSK-spelare utsatt för rasism – klubbarna markerar

Uppdaterad
Publicerad

Västeråsspelaren Joel Engström utsattes för rasistiska påhopp när laget förlorade den andra semifinalen borta mot Edsbyn.

Nu markerar bandyklubbarna.

– Det var väldigt, väldigt fula ord, säger Västerås klubbchef Michael Campese till VLT.

I samband med matchen fick VSK-spelaren Joel Engström flera rasistiska påhopp från läktaren riktade emot sig. Det efter att ha förlorat med 4-3 i matchen i den andra semifinalen.

Under onsdagen uttalar VSK:s klubbchef Michael Campese om det inträffade:

– Efter matchen i tisdags berättade Joel vad som hänt och vi involverade Edsbyns klubbchef Franco Bergman för att göra gemensam sak idag. Vi vill ta avstånd från den här typen av händelser. Det är en markering, vi tycker inte det är okej, säger han till VLT.

”Det var så fula ord...”

Campese trycker på att idrotten och samhället måste ta rasism på största allvar.

– Det jag förstår är att det handlat om ord och meningar, som bägge lagen hörde. Det var så fula ord att jag inte tycker det är värt att ge de människorna de uttrycken. Det var väldigt, väldigt fula ord.

Edsbyns klubbchef Franco Bergman är enig.

– Det här står vi inte alls bakom. Vi fick det här från VSK och Joel i går kväll efter matchen. Det här accepterar vi inte, säger Bergman.

Klubben vet ännu inte vem eller vilka det var, endast att det kom från Edsbynläktaren.

KLIPP: Edsbyn besegrade Västerås – efter ”spökmål” (7 mars 2023)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Uttalande från VSK Bandy och Edsbyns IF:

VSK Bandys Joel Engström utsattes för rasistiska påhopp från läktarhåll under gårdagens semifinal mot Edsbyns IF, något som uppfattades av spelare från båda lagen. VSK Bandy och Edsbyns IF tar fullständigt avstånd från all typ av rasism, det hör inte hemma i sport eller samhälle.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.