Jose Altuve i Houston Astros Foto: TT Nyhetsbyrån

Baseboll-mästaren anklagas för spioneri

Publicerad

En basebollskandal skakar USA. En anställd hos regerande mästarna, Houston Astros, ertappades med att befinna sig på förbjudet område nära motståndarnas spelarbänk med en mobilkamera riktad åt deras håll – för att spionera.
Men Astros menar att det hela skedde för att upptäcka fusk hos motståndarna.

En mystisk man med mobilkamera, insmugglad Apple-watch och spionerande för att stjäla motståndartaktik. Ja, det är ingredienserna i ett uppmärksammat baseboll-bråk i USA. Men MLB (Major League Baseball) menar att ärendet är avslutat när man konstaterar att inget fusk begåtts. 

Det handlar om den nya tekniken med bättre kameror på mobiltelefoner och avancerade kameror med utvecklad zoom-teknik och hur de kan användas för att spionera på motståndarlaget – allt för att stjäla information om taktiska manövrar som kan ge det egna laget fördelar.

Den senaste skandalen i USA handlar om Houston Astros, som anklagats för att ha spionerat under slutspelsmatcher mot Cleveland och Boston. Efter att en anställd hos regerande mästarna, Houston Astros, har ertappats med att befinna sig på förbjudet område nära motståndarnas så kallade dugout eller spelarbänk med en mobilkamera riktad åt deras håll, inleddes en undersökning om eventuellt fusk.

MLB har nu kommit fram till att Astros inte fuskade utan försökte se till att ingen fuskade mot dem. Man köper förklaringen, som kommer från Astros sida, att mannen med kameran dokumenterade motståndarna för att förvissa sig att inget fuffens förekom hos dem.

Mannen avvisades två gånger

Cleveland Indians lämnade in en protest efter tredje slutspeletmötet med Astros, efter att den  Astros-anställde försökt filma altenativt ta kort in i deras spelarområde. Några dagar senare avvisades samme man från ett förbjudet område när Astros mötte Boston.

En person med kännedom om händelsen säger anonymt till AP att Boston Red Sox hade varnats för mannen dagarna före matchen. Han avvisades följaktligen ganska omgående av säkerhetspersonal på Fenway Park i Boston.

Igår publicerade alltså MLB sina slutsatser i ärendet efter en noggrann undersökning:

”En Astros-anställd övervakade spelfältet för att försäkra sig om att motståndarlaget inte bröt mot några regler”.
Men man skriver samtidigt att alla lag som fortfarande är kvar i slutspelet ska ”avstå från sådana ansträngningar”.
Och MLB skriver slutligen att man anser ärendet avslutat.

Båda parter känner sig anklagade

Men för de inblandade parterna är ärendet knappast avslutat.  Astros känner sig anklagade, det gör även Boston och hela affären väcker intressanta frågor om stjälandet av taktik och spelupplägg och  om etiken, i dessa tider med allt bättre kameror på arenorna.

General managern i Boston Red Sox Dave Dombrowski, vars eget Boston bötfälldes ifjol för att ha använt en sk Apple Watch för att stjäla information från rivalen New York Yankees, är inte alls övertygad att Houston inte använde mannen med kameran för att få en fördel i matchen. Han menar definitivt att det finns mycket mer att gräva i.

– Jag tror inte att mannen med kameran försökte stjäla information om vår taktik men det begicks en överträdelse. Personen befann sig på ett område han inte skulle vara på. Och för det andra så gillar jag inte föreställningen om att Boston Red Sox skulle hålla på med något olagligt. Så jag tror inte att ärendet verkligen är avslutat, det finns flera lager i den här historien.

”Vi försvarade bara oss”

Och MLB erkänner att tekniken i dagens kameror kan vara ett problem. Före årets säsong ska flera klubbar ha hört av sig till MLB, oroade över att videoutrustning används för att ”stjäla taktik och tecken”.  MLB tog oron på allvar och införde vissa förbud mot vissa typer av kameror inne på arenorna och införde en ökad närvaro av säkerhetsvakter.

Astros förklaring till vad som skedde med den anställdes mobilkamera i Boston och i Cleveland går i linje med det MLB kommit fram till.

– Vi spelade försvar och inte anfall, säger deras general manager Jeff Luhnow och menar att man jobbade proaktivt för att upptäcka eventuellt fusk.

Luhnow menar att man gjort detta eftersom man tidigare upptäckt ”misstänkt aktivitet” flera gånger i samband med deras matcher.

Debatten lär fortsätta

Att stjäla information om taktik, på engelska uttryckt som ”stealing signs”, är på inget sätt något nytt inom baseboll i USA. Lagen försöker rutinmässigt att få en fördel genom att upptäcka mönster så som hur en catcher (den som fångar bollen bakom slagmannen) visar tecken åt en pitcher (den som kastar bollen) eller hur en coach på tredje basen ger tecken åt slagmannen (batter).

Men numera har teknologin gjort det hela enklare, att på ett orättvist sett, skapa sig fördelar med kameror som ger mer skärpa och kan zooma mycket.

– Det finns några oavsiktliga följder som kommer med tekniken, säger Astros manager A.J. Hinch.

– Det är en diskussion och debatt inom hela ligan som bara kommer att växa. Debatten är mycket större än ett enskilt lag och en enskild händelse. Det måste tas tag i eftersom oron är så stor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer