17-åriga basketlöftet vill ta Sverige till OS

Uppdaterad
Publicerad

17-årige Elliot Cadeau var skrällen i den svenska VM-kvaltruppen.

Men det stora basketlöftet drömmer om mer.

– Mitt stora mål är att ta Sverige till OS 2024, säger han till SVT Sport

17-årige Elliot Cadeau, mer eller mindre okänd för den basketpubliken landslagsdebuterar i det kommande VM-kvalet.

Men han är inte vilken 17-åring som helst. I somras släppte ansedda sportkanalen ESPN sin lista över de bästa basketspelarna i USA födda 2004, och då rankades Cadeau på sjunde plats. Han rankades dessutom som den bästa pointguarden på listan.

Elliot Cadeau har både svenskt- och amerikanskt pass. Han är uppvuxen i USA och hans mamma är från Skåne och pappan från Haiti.

Nu har han valt att spela för Sverige, istället för USA, som är världens bästa basketnation.

– Jag vill göra något ovanligt och spela för Sverige. För ingen annan från USA åker till Sverige och spelar för landslaget. Så jag är annorlunda, säger Elliot Cadeau till SVT Sport.

Han bor i New Jersey och studerar vid Bergen High School. Han har stora mål i sikte. Både med det svenska landslaget och sin egen karriär.

– Mitt mål är NBA. Och det känns inte omöjligt. Jobbar jag hårt så kan jag nå dit, säger han.

Han vet att det är en lång väg dit, och det kommer att krävas mycket uppoffring på vägen.

– Jag tränar varje dag, och jag måste älska träningen. Mina vänner går ut festar som alla andra ungdomar. Men jag går hem tidigt och sover. Ibland vill jag vara som en normal kille, men jag vill spela i NBA kan jag inte vara normal. Jag måste vara speciell, säger Eliiot Cadeau till SVT Sport.

Har en medfödd hörselskada

Elliot Cadeau är också speciell på det sätt att han spelar med en medfödd hörselskada och är döv på höger öra.

–  Ibland kanske jag inte kan höra vad coachen säger, men jag är oftast i min egen bubbla. Och det känns bra för mig, då är jag mer lugn, säger han.

Cadeau har tidigare representerat det svenska U18-landslaget, men nu väntar alltså spel mot seniorerna när Sverige möter Finland och Slovenien i VM-kvalet inför VM 2023.

Och Cadeau har stora planer för sitt spel i blågult.

– Mitt stora mål är att ta Sverige till OS. Det vore mer speciellt än att spela för USA, för USA går ändå till OS varje gång, säger han till SVT Sport.

SVT sänder herrarnas VM-kval mot Finland på torsdag klockan 19.55-22.00 i SVT24 och Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.