Amanda Zahui och Ellen Nyström. Foto: Bildbyrån

Sverige utklassat i EM-kvarten

Uppdaterad
Publicerad

Serbien krossade Sverige i EM-kvartsfinalen. Värdnationen vann med 87-49. Sverige måste därmed vinna mot Ryssland för att nå OS-kvalplatsen.

– Vi ger oss inte en ärlig chans att vinna matchen, säger Frida Eldebrink till SVT Sport.

Serbien utklassade Sverige i EM-kvartsfinalen. Hemmanationen, som vann EM så sent som 2015 kom ut och ryckte åt sig en 7-0-ledning, vilket tvingade Sverige att ta timeout redan innan två minuter var spelade. Timeouten hjälpte inte det svenska spelet, utan laget fortsatte att slarva och bjuda på lätta turnovers. Efter första halvlek hade Sverige 16 turnovers mot Serbiens 6 och hemmanationen ledde med 43-21.

– Det är en enorm klasskillnad i den första halvleken, säger SVT:s expert Elisabeth Egnell.

”Måste ladda om”

Den andra halvleken fortsatte i samma spår och Serbien kunde fortsätta utnyttja det svenska slarvet, samtidigt som de sänkte sina treor. Totalt satte de 14 av 23, nästan 54 procent, medan Sverige bara satte 5 av 17, 29 procent.

– De får en bra start och det ger dem tid och självförtroende säger Kalis Loyd till SVT Sport.

– Vi ger oss inte en ärlig chans att vinna matchen, säger Frida Eldebrink.

– Jättejobbigt just nu och vi måste ladda om till nästa match.

Förlusten innebär att Sverige nu får möta Ryssland i en placeringsmatch på lördag, där en OS-kvalplats står på spel. Serbien får däremot möta Spanien i semifinal.

I den andra semifinalen möts Frankrike och Storbritannien.

Fakta: Så tar sig Sverige till OS

En placeringsmatch, med en OS-kvalplats i potten, återstår i basket-EM för svensk del. På lördag, klockan 12.30, väntar Ryssland. Vinner Sverige den matchen väntar kvalspel till olympiska spelen i Tokyo 2020.

+ I kvalet deltar 16 lag – varav tolv går till OS.

+ Kvalet spelas i ett gruppspel om fyra grupper, där de tre främsta lagen i varje grupp går till OS.

+ Sex lag i kvalet kommer från Europa, fyra från Amerika, fyra från Afrika och två från Asien. Maximalt två europeiska lag kan komma i samma grupp.

+ Kvalet spelas den 3–13 februari 2020. Var är ännu inte bestämt.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.