En hjärnskakning håller Amanda Zahui borta från spel i WNBA Foto: TT Nyhetsbyrån/Arkiv

Amanda Zahui borta efter hjärnskakning: ”Det är jättetufft”

Uppdaterad
Publicerad

Med sex raka förluster har Amanda Zahuis New York Liberty en jobbig period i WNBA. Nu ser laget ut att få det än jobbigare. Svenska startcentern ådrog sig en hjärnskakning förra veckan, har missat de två senaste matcherna och lär missa minst en till.
– Det är jättetufft för mig att missa matcher nu när säsongen ska avgöras. Laget har det tufft att få till vinster nu, säger hon till SVT Sport.

Amanda Zahui gör sin femte säsong i WNBA och sin tredje i New York Liberty. Det har varit en kämpig säsong för laget och nu förlorar man också sin startcenter efter att Zahui ådrog sig en hjärnskakning mot Chicago förra veckan.

– Jag gick upp för att ta en retur och fick kontakt med en motståndare. Sen föll jag mot golvet. Jag låg kvar ett tag, sen blev jag utbytt och sen dess har jag varit borta från basket, säger hon till SVT Sport.

Förlorat sex matcher i rad

För Zahuis del handlar allt om att ta sig tillbaka så fort som möjligt men rehabprogrammet för hjärnskakningar är strikt i WNBA.

– Jag vill ju spela men det handlar om att vara ärlig mot lagläkarna, att säga till när jag mår illa eller har huvudvärk. Rehaben har gått okej, jag har fått ligga i mörkret i mitt sovrum utan att använda mobilen, datorn eller TV:n, det är skittråkigt, säger Zahui till SVT Sport.

Zahui och hennes New York Liberty har haft en tuff säsong i WNBA och med bara tio matcher kvar av säsongen är det bråttom att vända trenden för att kvala in till slutspelet. De har sex raka förluster i rad.

– Det är jättetufft för mig att missa matcher nu när säsongen ska avgöras. Laget har det tufft att få till vinster nu. Det är bara tio matcher kvar och vi har fortfarande chans att nå slutspel så det är bara att få ihop laget och köra in i slutet, säger Zahui.

”Alla vill slå New York”

Att spela basket i New York, ”basketens Mecka”, förpliktigar och alla lag som kommer på besök ser fram emot att knäppa Liberty på näsan.

– Vi spelar i världens bästa liga och alla vill verkligen slå New York. Alla är ute efter våra huvuden men vi vill nå slutspel och vi tar en match i taget för att göra det, säger Zahui.

Svenskan är förhoppningsfull att hon snart är tillbaka på planen.

– Rehaben går framåt och jag tar steg på åtgärdstrappan varje dag. Vi åker på en trematchers roadtrip nu och förhoppningsvis är jag tillbaka på söndag när vi möter Phoenix, avslutar Amanda Zahui.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer