Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Södertäljes Klara Lundquist under en match mot Alvik i höstas. Arkivbild. Foto: Bildbyrån

Södertälje vann första semin: ”Klara var fantastisk”

Uppdaterad
Publicerad

Södertäljes basketdamer vann den första SM-semifinalen hemma mot regerande mästaren Norrköping.

Lagen följdes länge åt innan rycket kom i sista perioden.

– Det märks att det är semifinal nu, säger Klara Lundquist till SVT Sport efter segern med 69-59.

Lundquist utmärkte sig med 22 poäng, åtta returer och två assist när Södertälje vann hemma i Täljehallen inför 437 åskådare.

Men det var en seger som satt hårt inne.

Lagen följdes länge åt, nästan poäng för poäng, och gästerna från Norrköping ledde med 44-42 inför den fjärde och sista perioden.

Då gjorde Södertälje ett segerryck och vann med tio poängs marginal, 69-59.

– Norrköping var det bättre laget i tre perioder med en otroligt bra defensiv, men sedan började det löna sig att Södertälje har fler spelare i rotationen. De hittade bättre lägen samtidigt som det tog helt stopp för Norrköping i anfallet, säger SVT:s expert Nick Rajacic.

Svagt skytte av Södertälje

Nästa match spelas i Södertälje på måndag kväll. Då hoppas hemmalaget på ett bättre skytte.

Det som brukar vara lagets adelsmärke var stundtals uselt i dag. I halvtid hade man bara satt ett av 13 försök från trepoängslinjen, en effektivitet på åtta procent.

Den slutliga siffran blev tolv procent med tre lyckade trepoängare av totalt 24 försök.

– Skotten satt inte i dag så där har vi sparkapital inför nästa match, men jag är superglad att vi vann. Klara Lundquist var fantastisk, säger Frida Eldebrink till SVT Sport.

”Märks att det är semifinal”

Lundquist själv:

– Norrköping spelade jättebra försvar i dag. Det var väldigt fysiskt och ingenting var enkelt. Det märks att det är semifinal nu. Men anfallet får vi kolla lite extra video på i morgon.

Regerande mästaren Norrköping har långt i från gett upp.

– Vi känner verkligen att vi kan utmana det här laget, men det gäller att vi spelar bra och fokuserat i samtliga 40 minuter, inte bara 30-35 som vi gjorde i dag, säger amerikanskan Alexa Held.

MATCHFAKTA

Basketligan, SM-slutspel, damer – semifinal 1 i bäst av 5

Södertälje BBK-Norrköping Dolphins 69-59

(14–17, 19–16, 9–11, 27–15)

Södertälje: Klara Lundquist 22, Elin Eldebrink 15, Louice Halvarsson 14, Frida Eldebrink 7, Alexus Dye 5, Edessa Noyan 4, Tilde Ahlin 2.

Norrköping Dolphins: Alexa Held 16, Matilda Åhlberg 9, Rakel Gyberg 8, Lovisa Hjern 8, Sofia Pelander 8, Brandi Harvey-Carr 6, Sofie Ljungcrantz 4.

Publik: 437.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.