Basketcoachen Mikko Riipinen vill gå i Jannes fotspår – bli förbundskapten

Uppdaterad
Publicerad

Först vill han vinna SM-guld med Norrköping – sen ta över landslaget.

Precis som sin förebild, fotbollstränaren Janne Andersson.

– Hans ledarskap inspirerar mig, säger basketcoachen Miiko Riipinen till SVT Sport.

Janne Andersson vann SM-guld med IFK Norrköping 2015 och blev förbundskapten året efter. Norrköping Dolphins har en tränare som vill göra samma resa som Andersson, fast i basket.

– Hans ledarskap inspirerar mig. Tydligheten, och att han är genuin i det han gör. Det är något som jag försökt ta åt mig av. Att alltid presentera sig själv på ett bra sätt, säger Mikko Riipinen.

Uttalat mål

Många pratar om dig som en kommande förbundskapten?

– Jag har det som ett uttalat mål. Gentemot klubben också. Jag vet också att det finns många duktiga tränare. Det är ett stort ansvar att vara ansvarig för ett landslag, men jag ska inte sticka under stol med att jag vill dit, säger han.

1998 satt en tioårig Mikko Riipinen i publiken när Norrköping vann SM-guld.

– Första basketmatchen jag såg. Fullsatt och helt omöjligt att inte bli förälskad i det. Det var mitt första stora basketminne, säger han.

Vill locka hem Jefferey Taylor

Dolphins är en av guldfavoriterna i år efter en andraplats i basketligan, bara två poäng efter Södertälje. Blir det inte en SM-titel i år kanske han får hjälp av kompisen Jefferey Taylor. Riipinen har kontakt med Real Madrid-spelaren om en hemflytt.

– Vi har haft ett allvarligt snack om det. För idrottsstaden Norrköping skulle det vara jättestort.

Så spelas basketslutspelet

Kvartsfinaler, speldatum

Norrköping-Köping: 21/4, 23/4, 26/4 och ev 28/4, 1/5

Södertälje-Umeå: 21/4, 23/4, 26/4 och ev 28/4, 1/5

Luleå-Jämtland: 22/4/ 24/4, 27/4 och ev 29/4, 2/5

Borås-Nässjö: 22/4/ 24/4, 27/4 och ev 29/4, 2/5

Tv

SVT sänder samtliga SM-finaler och utvalda matcher från kvartsfinal- och semifinalserierna. Eventuellt kvartsfinal 5 och ev semifinal 4, 5, 6 och 7.

Matcher kan också ses på SBL Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.