Mitt i brinnande konflikt ska svenska landslaget bortaspela mot Israel Foto: TT Nyhetsbyrån

Basketlandslaget i Israel dagar efter raketattacker

Uppdaterad
Publicerad

I dagarna har våldsamheterna i Israel och Palestina blossat upp rejält. Attacker åt båda håll har förekommit och mitt i detta ska svenska basketlandslaget spela EM-kval mot Israel.

– Det är klart det finns en oro i truppen, säger landslagschefen Fredrik Joulamo till SVT Sport.

En redan instabil situation på Gazaremsan har de senaste dagarna eskalerat i våldsamheter. Enligt israeliska militär har betydande raketeld avfyrats mot Israel den senaste tiden och meddelar att man förbereder sig för flera dagars stridande på Gaza.

Sveriges basketdamer är inne i ett EM-kval och står inför en viktig bortamatch mot Israel, mitt i en brinnande konflikt i landet.

– Det är klart det finns en oro i truppen. Hade vi fått en avrådan från UD eller att FIBA hade sagt att man inte kunde garantera säkerheten så hade vi självklart inte åkt, säger landslagschefen Fredrik Joulamo till SVT Sport.

Fiba har gett grönt ljus för matchen

I samband med den eskalerande situationen i Gaza gjorde Internationella Basketförbundet, Fiba, tillsammans med israeliska förbundet en utredning för att se om matchen kunde bedömas säker att spela.

– Jag känner mig trygg i det faktum att Fiba och israeliska förbundet har gjort det de ska. Tillsammans har de kommit fram till att det inte finns någon anledning att matchen inte skulle spelas. Oroligheterna har centrerats kring de södra delarna av landet och där kommer inte vi att vara, vi kommer vara i Tel Aviv, säger Joulamo och fortsätter.

– Det är inte första gången vi är på plats i instabila regioner. Förra årets var vi på plats i Ukraina och det var samma sak där. UD avrådde från att åka till vissa delar av Ukraina men vi befann ungefär på samma avtånd då som vi gör från Gaza nu.

Arkiv: Här tar spelarna över reporterns jobb (juni 2019):

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.