Foto: BildbyrånVisa alla (3)
Visa alla (3)

Basketligorna inför uppförandekod

Uppdaterad
Publicerad

Under våren har ligaföreningarna inom SBL herr och SBL dam inlett ett arbete tillsammans med Svenska Basketbollförbundet för att ta fram en uppförandekod för ligabasketen i Sverige. Förhoppningen är att den ska ge klubbar, ledare och spelare tydlighet kring vad som gäller på och utanför planen. Det skriver Basketförbundet i ett pressmeddelande.

Uppförandekoden kommer att ha sin utgångspunkt i svensk baskets värdegrund och ska introduceras till säsongsstarten 2021/2022.

För att koden ska få genomslag är det viktigt att den anpassas till ligornas förutsättningar och att den förankras hos de aktiva inom respektive liga, skriver förbundet i sitt pressmeddelande.

– Vi tar ständigt steg framåt som liga och detta är något klubbarna verkligen vill få på plats för att alla ska känna sig tryggare i våra miljöer, säger Jonas Arsjö, ordförande ligaföreningen inom SBL dam.

Målet är höjd kunskapsnivå

Svenska Basketbollförbundet finns med i processen som bollplank och stöd. Uppförandekoderna kommer att ligga på SBBF:s utbildningsplattform där det går att digitalt signera att man tagit del av dokumenten. Där finns också möjligheter att ta fram digitala utbildningar i värderingsfrågor för spelare, ledare och aktiva inom ligorna, något som ses som en framtida möjlighet.

– En kod är bra och nödvändig men i grunden handlar det ju om att vi ska höja kunskapsnivån på alla inblandade i dessa frågor och då ser vi att utökade möjligheter till utbildning blir ett naturligt steg framöver, säger SBL herrs ordförande Sören Westin.

Vill hjälpa föreningarna

För Svenska Basketbollförbundet är både tävling- och utbildningsavdelningarna involverade.

– Vi har tillsammans med ligaföreningarna för SBL haft ett mycket gott samarbete, och en grundläggande samsyn på att detta är ett prioriterat arbete. Våra tjänstemän stöttar upp klubbarna väldigt bra. Att få värdegrundsarbete högre upp på agendan hos alla våra föreningar är det som kommer att ge effekt på sista raden, säger generalsekreterare Fredrik Joulamo.

– Vi arbetar sedan ifjol med RF-SISU för att hjälpa alla föreningar med detta och vår förhoppning är att SBL-klubbarnas steg kan inspirera fler föreningar till liknande initiativ, vi finns här för att stötta upp.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer