Jelena Leutjenka har varit aktiv i protesterna mot president Lukasjenko. Foto: TT Nyhetsbyrån

Basketstjärnan Leutjanka släppt: ”En hälsofara de utsatt mig för”

Uppdaterad
Publicerad

Efter 15 dagar i häktet har den före detta WNBA-spelaren och basketstjärnan Jelena Leutjenka blivit släppt av dem belarusiska polisen.

Till den spanska tidningen Marca berättar hon om tiden i häktet.

– Jag har bott i en bakteriehärd. Jag har inte fått lämna cellen under fem dagar och jag har löss, säger Jelena Leutjenka till spanska Marca.

Den belarusiska basketstjärnan Jelena Leutjenka, 37, skulle lämna hemlandet för att få medicinsk behandling då hon greps på flygplatsen i Minsk för två veckor sedan.

Efter gripandet dömdes hon till det maximala straffet, 15 dygn i häktet, för att ha deltagit i två fredliga demonstrationer mot president Aleksander Lukasjenko.

Idrott och politik

Nu har hon släppts och berättar om tiden i häktet.

– Jag har bott i en bakteriehärd. Det är en hälsofara de utsatt mig för, säger Jelena Leutjenka, enligt Marca.

– Det fanns ingen sovplats och inget varmt vatten. Jag har inte duschat på 13 dagar och jag har inte fått lämna cellen under fem dagar. Toalettens avlopp har inte fungerat och jag har fått löss.

Under tiden som demonstrationerna i landet har president Aleksander Lukasjenkos regim gripit och straffat många av landets idrottare som uttalat sig kritiskt mot hans styre.

ARKIV: Belarus: Europas sista diktatur på 60 sekunder 18/8 2020

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrott och politik

Mer i ämnet