Stoppas från basketettan – för att hon bär slöja

Uppdaterad
Publicerad

Hon fick dispens att spela i kvalet – men sedan tog det stopp. När Huddinge basket gör premiär i basketettan i helgen får Noha Berhan inte vara med och spela, för att hon bär slöja.

– Det känns trist, verkligen. Jag får ju spela i U19 men inte i Basketettan. Det låter så dumt, säger Noha Berhan.

Internationella basketbollförbundet, Fiba, tillåter inte huvudbonader i basketmatcher, med argumentet att de utgör en säkerhetsrisk.

Uppmärksammades i mars

Förbudet uppmärksammades i våras när 18-åriga Noha Berhan från Huddinge, Stockholm berättade om sin situation. Hon tränar fyra till fem gånger i veckan, är utbildad domare och ledare och drömmer om WNBA. Men får inte ta steget till Basketettan.

För två år sedan fick Svenska basketbollförbundet (SBBF) möjlighet att lyfta förbudet helt på nationell nivå, men valde att ha kvar det i Sveriges högsta ligor, Basketettan och Basketligan.

Förbundet: Ansåg inte att det skulle ge fler spelare

Dispens i kvalet

Noha Berhan kommer följa matchen från läktaren i helgen.

– Om man inte får ha slöja på grund av en skaderisk, varför får jag spela match överhuvudtaget? Om det verkligen är anledningen. Jag tycker det är jättesjukt.

I mars fick hon dispens av SBBF att spela kvalmatcherna. Men nu har de avslagit hennes nya ansökan.

– Vi följer regelboken och FIBAs stadgar helt och hållet och är man medlem så följer man deras regler och deras regelbok. Där är det ingen tvekan om vad vi som förbund ska göra, säger Svenska basketbollförbundets ordförande Mats Carlson.

130 000 underskrifter

Att spela utan slöja är inte ett alternativ för Noha Berhan.

–  Slöjan är en del av min identitet. Det är exakt samma sak som att jag frågar någon annan person att ta ifrån en del av deras identitet. Jag ska inte ens behöva bli ifrågasatt, det är en del av mig.

Senare i höst ska Fiba ta ett beslut om de ska lyfta förbudet mot huvudbonader. Det har väckt en stor diskussion världen över, bland annat av proffs-spelaren Indira Kaljo och collegespelare Bilqis Abdul-Qaadir. Den sistanämnda har initierat en namninsamling som i dagsläget omfattar 130 000 underskrifter.

I ett uttalande på sin hemsida i mars skrev SBBF att: ”styrelsen kommer att diskutera hur frågan på bästa sätt kan tas upp med FIBA för lösningar på längre sikt.”  Men ett sådant samtal har inte förts än, enligt generalsekreterare Lena Walilin-Kantzy.

”Det ska inte vara en spärr”

Trots att Noha Berhan fick dispens att vara med i kvalet spelade hon aldrig någon match. Men det är en självklarhet för klubben att få henne startklar till Basketettan.

– Vi har en stor trupp och vi söker för samtliga spelare. Alla som är med och tränar ser vi som en stor trupp. Och då vill man lägga det till handlingarna så att det inte blir ett hinder för Noha. Hon ska inte känna att det är en spärr och sluta spela för att hon inte känner att det finns en väg framåt, säger Huddinge baskets ordförande Jonas Morin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.