Boston Celtics vann NBA 2024

Uppdaterad
Publicerad

Boston Celtics är NBA-mästare för första gången sen 2008.

De nyblivna mesta mästarna krossade Dallas Mavericks med 106–88 och tog hem finalserien med 4–1 i matcher.

– Herregud, det är en overklig känsla. Vi gjorde det, säger storstjärnan Jayson Tatum.

Boston Celtics gick in i årets NBA-finalserie med stort favoritskap på sina axlar.

Ett favoritskap som det grönvita-laget verkligen axlade. För när chansen fanns att avgöra finalserien på hemmaplan så var det aldrig något snack.

Efter halva matchen ledde Boston med 21 poäng. Ledda av storstjärnan Jayson Tatum, som blev matchens poängkung med 31 pinnar, så spelade Boston kontrollerat av resten av matchen inför en vibrerande hemmapublik i TD Garden.

Rörd storstjärna

Det var en känslosam Tatum på innerplan direkt efter slutsignal.

– Herregud, det är en overklig känsla. Vi gjorde det! Gud är den störste, inte för att vi vann, men för att han satte mig i den här positionen. Med de här lagkamraterna som är min familj. Vi var skyldiga våra fans det här, säger Tatum.

Flest titlar av alla

Jaylen Brown, som stod för 21 poäng i den avgörande finalmatchen, utsågs till finalseriens mest värdefulla spelare.

– Det här var verkligen en laginsats och jag delar denna utmärkelse med min radarpartner Jasyon Tatum, säger Jaylen Brown.

Den första mästartiteln på 16 år betyder att Boston Celtics nu är den klubb som vunnit flest NBA-titlar i historien, 18 stycken, en mer är Los Angeles Lakers.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.