Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Bruttotrupp en nödlösning till OS-kvalet

Uppdaterad
Publicerad

Den korta förberedelsetiden inför OS-kvalet i basket tvingar förbundskaptenen Marco Crespi att göra en nödlösning.

Han har nu tagit ut en bruttotrupp till förlägret, men där många stjärnor saknas.

OS-kvalet inleds den 6 februari men spelare i de europeiska toppligorna släpps kanske inte förrän den 2 februari.

”Vi har fått vara väldigt kreativa. Vi europeiska lag har en klar nackdel i detta gentemot våra konkurrenter, som kommer att anlända med flera veckors förberedelser i bagaget”, säger landslagsansvarige Fredrik Joulamo i ett pressmeddelande.

”För att lösa den uppkomna situationen kommer vi att starta redan den 27 januari, där de som deltar på den första delen av lägret är SBL Dam-spelare samt de som kan komma loss tidigt. För detta ändamål har vi haft en god dialog med SBL-klubbarna som berörs, och tillsammans med dem kunnat flytta de matcher som behövs flyttas”.

Debutanter

I bruttotruppen finns 20 spelare, men bara elva av spelarna kan vara med på lägret i Södertälje redan från den 27 januari. Resten ansluter vartefter. Den 30 januari görs ytterligare en uttagning och den 3 februari spikas OS-kvaltruppen med tolv spelare.

Joulamo ser ändå något positivt med det annorlunda upplägget – att landslagets coachstab får chansen att bekanta sig med spelare som man tror kommer att ha viktiga roller i framtidens landslag.

”Matilda Ekh från RIG Luleå är debutant, och har imponerat stort i SBL genom den utvecklingsplats hon har hos Luleå Basket. Även Lovisa Hjern från Wetterbygden får chansen att visa upp sitt spel på nästa nivå”, säger Joulamo.

”Roligt också att välkomna Nathalie Fontaine tillbaka efter sin skada. Elin Gustavsson gör comeback i damlandslaget efter att ha satsat på 3x3-landslaget under en tid.

Även Allis Nyström är tillbaka i truppen, trots en skadeperiod.

Kvalspel i Belgien

OS-kvalet spelas i Oostende i Belgien den 6-9 februari och förutom värdnationen ställs Sverige mot Japan och Kanada. De tre bästa från Sveriges grupp går till OS. Men om direktkvalificerade Japan kommer sist i gruppen, får inte grupptrean åka till Tokyo i sommar.

Fakta: Bruttotruppen

Spelare som kommer till lägret den 27 januari:

Farhiya Abdi, free agent, Matilda Claesson, Herner, Matilda Ekh, RIG Luleå, Nathalie Fontaine, Umeå, Danielle Hamilton Carter, Piestanske, Lovisa Hjern, Wetterbygden, Klara Lundquist, Alvik, Allis Nyström, Luleå, Tova Sabel, Alvik, Josefin Vesterberg, Al-Qaceres, Amanda Zahui, Shandong.

Spelare som ansluter senare:

Binta Drammeh, Riga, Elin Eldebrink, Bourges, Frida Eldebrink, Botas, Elin Gustavsson, Cadi le Seu, Louice Halvarsson, Tarbes, Paulina Hersler, Celje, Kalis Loyd, Ensino Lugo, Regan Magarity, Villeneuve, Ellen Nyström, Gipuzkoa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.