Sabrina Ionescus karriär följdes noga av Kobe Bryant och i natt gick hon som förstaval i WNBA-draften Foto: TT Nyhetsbyrån

Bryants skyddsling förstavalet i en känslosam WNBA-draft

Uppdaterad
Publicerad

Den årliga WNBA-draften fick i år skötas över videolänk och förstavalet blev föga förvånande 22-åriga Sabrina Ioncescu som numer tillhör Amanda Zahuis New York Liberty. Draften innehöll även en känslosam hyllning till de tre talangfulla unga flickor som gick bort i helikopterkraschen tillsammans med Kobe Bryant i januari, däribland dottern Gianna.

Kobe Bryant hade ett brinnande intresse för dambasket. Ett av namnen han följde allra närmast var Sabrina Ionescu, 180 centimeter lång pointguard från det anrika University of Oregon. Ionescu höll även ett känslosamt tal till Kobes ära under minnesstunden i Staples Center i februari.

I natt gick 22-åringen som förstaval under WNBA-draften och blir, när säsongen kan komma igång igen, lagkamrat med svenska storstjärnan Amanda Zahui i New York Liberty.

Ionescu ses som en av de bästa spelarna någonsin inom collegebasketen men har en utmaning framför sig i Liberty som förra säsongen var en bra bit ifrån att ta sig till slutspelet i WNBA.

– Jag känner mig tacksam att vara på den här platsen. Det är det jag har jobbat för hela mitt liv, sade Ionescu efter nattens draft.

Ionescu fick ta emot många gratulationer från basketvärlden efter att ha gått som förstaval. En av de mer uppmärksammande var Kevin Durant som nu kommer att dela Barclays arena i Brooklyn med Ionescu och önskade talangen välkommen till New York City.

Samtidigt som många unga basketspelare fick en livslång dröm uppfylld genom att bli klar för spel i världens bästa basketliga så innehöll även draften en känslosam hyllning till tre baskettjejer som aldrig fick chansen. I den helikopterkrasch i januari där Kobe Bryant miste livet förolyckades även tre unga flickor, däribland Bryants dotter Gianna. Alyssa Altobelli, Payton Chester och Gianna Bryant blev alla hyllade av WNBA-chefen Cathy Engelbert och de tre blev valda som hedersdraftval.

ARKIV: Se hyllningarna till Kobe Bryant inför All Star-matchen (25/2 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.