En slutkörd Jimmy Butler (högra bilden) med 46,7 sekunder kvar av den femte finalmatchen. Foto: Bildbyrån/Sportkanalen

Jimmy Butler hyllas efter jättematchen – spelade 47 av 48 minuter

Uppdaterad
Publicerad

Miami håller liv i NBA-finalserien mot Los Angeles Lakers.

Mycket tack vare stjärnan Jimmy Butler – som spelade 47 minuter och elva sekunder av 48 möjliga.

– Han har varit så nära perfekt som man kan komma, säger lagkamraten Bam Adebayo.

Favoriterna Los Angeles Lakers hade chansen att bli NBA-mästare i natt men Miami Heat vann den femte finalmatchen med 111-108 och håller liv i matchserien.

Stor segerorganisatör i Miami blev Jimmy Butler som noterades för en ”triple-double”, det vill säga tvåsiffrigt i tre olika statistikkolumner, med totalt 35 poäng, tolv returer och elva assist.

Ännu mer anmärkningsvärt var att han bara vilade 49 sekunder under hela matchen. I slutminuten sågs en tröttkörd Butler hänga över en reklamskylt för att samla kraft. Bilden fick stor spridning i sociala medier.

”Låta honom ta över showen”

Efteråt hyllades stjärnan stort av såväl lagkamrater som motståndare:

– Det är Jimmy Butler i ett nötskal. Han är vår maxspelare och vi måste låta honom ta över showen, säger lagkamraten Bam Adebayo på presskonferensen efteråt.

– Han har varit så nära perfekt som man kan komma. Jag måste spela bättre för att avlasta honom. Hela min inställning är att jag måste hjälpa Jimmy, hjälpa laget, fortsätter han.

Vann duellen med LeBron

Butler själv säger att han helt enkelt gör det som krävs för att vinna.

– ”Coach Spo” (Erik Spoelstra, reds anm) tog hit mig av den anledningen, för att hjälpa oss vinna matcher. Det måste jag göra två gånger till den här säsongen. Och jag vet att jag är kapabel till att göra det.

En match i matchen var den mot LA-stjärnan LeBron James som noterades för 40 poäng och ett tag såg ut att leda sitt lag till titeln – men den kraftmätningen vann Butler.

– Det är basket när det är som bäst, att få tävla på den högsta nivån på det sättet. Vi försökte båda vinna matchen åt våra respektive lag, men Jimmy lyckades göra det lite bättre än mig och de tog hem segern, säger James.

ARKIV: Lakers kopplar litet grepp om NBA-titeln (3 oktober 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.