Amanda Zahui berättar att coronaviruset sätter stopp för idrott i Kina. Foto: TT

Coronaviruset lamslår all idrott i Kina

Uppdaterad
Publicerad

Coronavirusets spridning har fått stora konsekvenser för den kinesiska idrotten. Amanda Zahui som spelar i den kinesiska klubben Shandong vet inte om det blir något mer spel i klubben.
– Inga får gå ut eller lämna sina lägenheter, varken de kinesiska spelarna eller tränarna. De får inte umgås med varandra och det är inga träningar.

Amanda Zahui åkte från Kina hem till Sverige för ett par veckor sedan för att spela med det svenska landslaget i OS-kvalet i Belgien. Efter de matcherna åkte basketstjärnan inte tillbaka till Kina.

– Hälsan kommer först. Jag ville verkligen åka tillbaka och spela klart och avsluta säsongen, men inte med livet som insats. Nu vet jag inte vad som händer, säger Zahui.

All idrott inställd

Ingen i klubben Shandong pratar engelska – kommunikationen sker via Zahuis agent som pratar med kinesiska agenter och klubbens tolk. Men just nu är det inte mycket information som kommer från klubben.

– Jag får väldigt lite information, men jag vet att allting står stilla – dambasketen och herrbasketen. Vad jag förstår är det ingen idrott som är igång i Kina. All idrott ligger nere, säger Zahui.

Det officiella informationen som kommit från den kinesiska ligan är att det direkt ska bli slutspel i april, något som Amanda Zahui inte tror är möjligt.

– Jag fattar inte riktigt hur det skulle gå till. Vilka lag ska gå direkt till slutspel? Sen är det ju många av de utländska spelarna som har kontrakt med andra klubbar efter den kinesiska säsongen.

Spel i Europa

Problemet för Zahui nu är att hon fortfarande har kontrakt med Shandong. Hennes agent försöker att få kontakt med klubben för att lösa kontraktet och istället hitta en klubb i Europa.

– Det är som sagt inte lätt att få kontakt, och hur det går med att lösa kontraktet har jag ingen aning om. Min agent försöker verkligen att lösa det, men det är väldigt skakigt och osäkert, säger Zahui.

Hur mår du just nu?

– Just nu är det kaos. Jag är en person som gillar att ha koll och exakt veta vad som händer, men nu måste jag verkligen försöka att ställa om och ta en dag i taget.

Är det ett alternativ att spela i ett svenskt lag?

– Nej, det är det inte.

Du har ett år kvar på kontraktet med New York Liberty i WNBA. När drar ni igång där?

– Camp drar igång i slutet av april och sen tror jag att ligan startar 16 maj. Om inget annat så kan det hända att jag drar över tidigare till USA.

ARKIV: OS-drömmen borta för Sverige

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet

Senaste avsnittet på SVT Play