Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här dyker Brittney Griner upp i rysk domstol. Foto: TT Nyhetsbyrån

Datum satt för basketstjärnan Griners rättegång i Moskva

Uppdaterad
Publicerad

Den 17 februari greps den amerikanska basketstjärnan Brittney Griner i Moskva.

Ryska myndigheter säger sig ha hittat e-cigaretter med spår av cannabisolja i hennes bagage.

Nu står det klart att rättegången startar den 1 juli.

Brittney Griner är en av världens bästa basketspelare, med bland annat dubbla OS-guld. I slutet av februari skulle hon flyga från Moskva när hon stoppades av ryska myndigheter som säger sig ha hittat e-cigaretter med spår av cannabisolja i hennes bagage.

Det är ett brott som kan ge upp till tio års fängelse i Ryssland.

Har dragit ut på tiden

Brittney Griner, som till vardags spelar i Phoenix Mercury i WNBA, har suttit häktad sedan hon greps den 17 februari och häktningstiden har förlängts tre gånger. Nu har ett datum för rättegången satts till den 1 juli.

Fallet har väckt reaktioner i USA och amerikanska myndigheter jobbar för att få Griner fri. President Joe Bidens administration har dessutom sagt att stjärnan är gripen på felaktiga grunder.

Enligt ryska och amerikanska medieuppgifter kan Ryssland gå med på att byta Griner mot vapenhandlaren Viktor But som avtjänar ett 25 år långt fängelsestraff i USA. Ryssland har nämligen velat att But släpps i flera år.

– Jag har ingen högre prioritet än att se till att amerikaner som arresterats på ett olagligt sätt runt om i världen kommer hem. Men jag kan inte i detalj kommentera vad vi gör, förutom att säga att det är en absolut prioritet, säger Antony Blinken, USA:s utrikesminister till CNN.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Amanda Zahui berättar om relationen till fängslade stjärnan Brittney Griner. Foto: Bildbyrån/Twitter

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.