Elin Eldebrink under sommarens EM. Foto: Bildbyrån

De här tolv ska ta Sverige till OS

Uppdaterad
Publicerad

Nathalie Fontaine är tillbaka i den trupp som, med start på torsdag i Belgien, ska kvala till OS.

– Hon är given tycker jag. Senast hon var med förra våren var hon en viktig kugge i laget, säger SVT:s basketexpert Elisabeth Egnell.

Från en bruttotrupp på 20 spelare har nu förbundskapten Marco Crespi bantat ner truppen till tolv spelare. 

– Stommen är intakt från sommarens EM-slutspel, med nytillskott i form av Paulina Hersler, som haft en mycket bra utveckling i Slovenien, och Nathalie Fontaine, som nu är tillbaka från den skada som hindrade henne från spel i somras. Samtliga spelare som varit på den camp vi nu avslutat har verkligen visat kvaliteter och vi kan konstatera att konkurrensen om de tolv platserna förmodligen aldrig varit tuffare, säger landslagsansvarige Fredrik Joulamo.

Förutom Fontaine är alltså även Paulina Hersler tillbaka i truppen . 

– Kul. Ett väldigt intressant namn. Hon har haft en superfin säsong och det är viktigt att det belönas att man är i form. Det känns fräscht, säger Egnell om Herslers medverkan.

De två som varit med förut, på EM, men nu ställs utanför truppen är Daniele Hamilton Carter och Josefin Vesterberg. Båda är rutinerade och har varit med länge men nu får de titta på när Sverige ska försöka göra det historiska – att ta sig till ett första OS.

– Det är väl ett lite kontroversiellt move att lyfta ut Carter kanske.  Men att de här två inte är med känns ändå rimligt. Det ska vara superhård konkurrens om platserna, säger Egnell.

– Men om vi klarar av kvalet så ska det ju göras en ny uttagning, säger Egnell och menar att ingen har missat OS-tåget än.

Svenska truppen till OS-kvalet:

Amanda Zahui, Shandong (Kina)

Frida Eldebrink, Botas (Turkiet)

Elin Eldebrink, Bourges (Frankrike)

Binta Drammeh TTT Riga (Lettland)

Kalis Loyd, Ensino Lugo (Spanien)

Louice Halvarsson, Tarbes (Frankrike)

Regan Magarity, Villeneuve (Frankrike)

Farhiya Abdi, Botas (Turkiet)

Nathalie Fontaine, A3 Basket Umeå

Klara Lundquist, Alvik Basket

Paulina Hersler, Celje (Slovenien

Ellen Nyström, Gipuzkoa (Spanien)

OS-kvalet spelas i Oostende i Belgien den 6-9 februari och förutom värdnationen ställs Sverige mot Japan och Kanada. De två bästa utöver direktkvalificerade Japan från Sveriges grupp går till OS.

– Om Sverige går till OS skulle det vara det största ett svenskt landslag har gjort någonsin. Det är sista OS-chansen för den gyllene generationen, som tog silver i U19-VM 2007, säger Elisabeth Egnell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.