Borås Basket möter Södertälje. Foto: SVT Grafik

Direkt i SVT: Räcker Borås nytändning till seger mot Södertälje?

Uppdaterad
Publicerad

Borås Basket har hittills haft en utmanande säsong präglad av skadebekymmer, men nu ser västgötarna åter ut som ett topplag. Frågan är om nytändningen räcker till mot ett Södertälje, som spelar för att återta serieledningen, i kvällens Basketmåndag?

Borås tilldelades SM-guldet i mars ifjol, när säsongen avbröts pga pandemin. Därefter värvade man väldigt klokt och ansågs vara en av de självklara favoriterna när säsongen drog igång i oktober.

Drabbade av skadeproblem

Men laget har inte riktigt levt upp till de höga förväntningarna, jämfört med exempelvis toppkonkurrenten Södertälje. Spelarnas hälsa är en del av förklaringen.

– Med tanke på alla skadeproblem vi haft, så tycker jag att vi har gjort det ok. Hade vi varit friskare hade vi legat högre upp i tabellen, säger Borås huvudtränare Henrik Svensson till SVT Sport.

Borås har vunnit de tre senaste matcherna och är just nu fyra i tabellen.

– Ligan är väldigt jämn i år, där alla lag kan slå alla. Borås är en av favoriterna med väldigt kompetenta spelare på alla positioner, säger Södertäljes coach Ludwig Degernäs.

Lagen har mötts två gånger den här säsongen och har vunnit varsin match.

”Kan inte stoppa honom helt”

Det är ett något skadedrabbat Södertälje, som åker till Borås. Dino Pita dras fortfarande med skada och det är frågetecken både för Samuel Berkelund, som skadade sig i vinstmatchen mot Jämtland i fredags, och Anton Gaddefors.

I Borås är spelmotorn Marek Klassen ett potentiellt trumfkort. Den begåvade kanadensaren ligger tvåa i både poängligan och assistligan, vilket talar sitt tydliga språk. Södertäljespelarna lär även behöva hålla ett extra öga på Klassens guardkollega Avery Woodson, som gjorde hela 39 poäng i ”monstermatchen” mot Luleå den 22 januari.

– Woodson är en av de bästa spelarna i ligan när det gäller att skapa lägen för 3-poängare, speciellt när han går till höger. Vi måste stoppa så många skott som möjligt från honom, men han är så pass bra att man inte kan stoppa honom helt, säger Degernäs.

Coach Svensson har stora förhoppningar gällande Woodsons fortsatta utveckling i klubben.

– Avery är en bra skytt. Om han får hålla sig frisk och ha bra träningsrytm får vi nog se honom göra en mycket bra andra halva av säsongen, säger Svensson.

Du ser matchen i SVT Play/SVT24 eller i spelaren ovan kl 19.30. Kommentator: Chris Härenstam

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.