Foto: SVT Grafik

Direkt i SVT: Dolphins jagar serieledning – möter Luleå hemma

Uppdaterad
Publicerad

Ska Norrköping lyckas rida vidare på en våg av självförtroende efter fredagens succé?

I kvällens Basketmåndag jagar östgötarna serieledningen på hemmaplan mot Luleå.

– Vi vill spela väldigt snabbt, säger Dolphins huvudtränare Mikko Riipinen till SVT Sport.

Norrköping är säsongens utropstecken i SBL hittills. I fredags tog klubben en imponerande ”skalp” på bortaplan, när man bröt Södertäljes elva matcher långa segersvit och vann seriefinalen med 86-72.

Två lag med spring i benen

I kväll siktar Norrköping på att driva upp tempot, vårda bollen samt göra tillvaron svår för Luleås trepoängskyttar.

– Jag tror att det blir en match i ganska högt tempo, då vi båda vill springa mycket. Båda lagen spelar också med många spelare utanför trepoängslinjen, så det blir nog många attacker och skott utifrån, säger Riipinen.

När SVT Sport når veteran-coachen Peter Öqvist bekräftar han att ett högt tempo passar Luleå utmärkt. Han ger även sin syn på motståndarnas lyckade satsning:

– De har inlett starkt och har en spelidé som de fortsatt utveckla från förra säsongen. De har kontinuitet på svenska spelare och de har träffat rätt i rekryteringen av spelare till i år, berömmer Öqvist.

Två lysande forwards möts

Det kan också bli en ”match i matchen” mellan landslagskollegorna Adam Ramstedt och Denzel Andersson i kvällens direktsändning. Ramstedt är ligans mest effektiva spelare och Andersson blev utsedd till ”Årets forward” i SBL ifjol.

– Det är en fröjd att få jobba med honom igen. Denzel är en vass skytt som tvingar ut försvaret längre från korgen – vilket öppnar upp för övriga spelare, säger Öqvist.

– Denzel kan påverka matcher på många sätt. Vem som ska försvara på honom beror lite på hur matchen utvecklar sig, men det är mycket tänkbart att Adam Ramstedt av och till gör det jobbet, säger Dolphins Mikko Riipinen.

Ramstedt tar stort ansvar

25-årige Adam Ramstedt är 210 centimeter lång, tar i snitt 11,7 returer per match och har utvecklats till en starkt lysande stjärna.

– Adams form är på väg upp igen. Han startade säsongen väldigt bra, med fick lite skadekänning. Det, i kombination med att han fått spela väldigt många minuter har gjort att hans statistik gått ner lite. Han har en väldigt stor roll, vilket han inte haft förut, säger Mikko Riipinen.

Ett litet avbräck för Luleå är att lagkaptenen Tim Kearney missar matchen pga sjukdom.

Du ser matchen i SVT Play/ SVT24 med start 19.30 – eller i spelaren ovan. Kommentator: Björn Becksmo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.