Jämtland – Norrköping. Foto: SVT grafik

Direkt i SVT: Kan kollektivet Jämtland utmana serieledarna?

Uppdaterad
Publicerad

Jämtland Basket ser allt starkare ut som kollektiv, och dessutom börjar assistkungen Aleksa Solevic bli varm i kläderna.

Frågan är om det räcker när Norrköping kommer på besök?

– Aleksa har en fantastisk baskethjärna, säger Jämtlands tränare Adnan Chuk till SVT Sport.

Tabellfemman Jämtland har haft många utmaningar kring sitt lagbygge under säsongen, men visar nu upp ett väloljat maskineri som doftar slutspelsgnista lång väg.

– Jämtland är definitivt ett av lagen som kommer bli farligt i slutspelet. De har ett jättebra lag med massor av rutin, djup och många stora spelare. Så de är ett svårt lag att möta för alla, säger Norrköpings huvudtränare Mikko Riipinen.

Solevic ger en ny dimension

I februari värvade Jämtland pointguarden Aleksa Solevic från Fryshuset, och sedan debuten i början av mars har han lyft anfallet till en ny dimension.

– Aleksa har gett oss stabilitet och vi försöker synka honom med resten så fort det går. Han har en fantastisk baskethjärna och förstår alltid helheten, säger Jämtlands coach Adnan Chuk.

Schüberg och Stokes inger respekt

Aleksa Solevic toppar just nu assistligan med ett snitt på 6,52, medan Norrköpings guarder Tim Schüberg och Kamau Stokes ligger på tredje respektive sjätte plats i statistiken. Det är med andra ord upplagt för underhållning och många snygga passningar i Östersunds sporthall i kväll. Och kanske en extra laddad match för Adnan Chuk, som tidigare varit huvudtränare för Dolphins.

– De två är fantastiska spelare. Speciellt Tim som är ligans bästa pointguard i mina ögon. Jag jobbade med honom i fyra år och vet hur driven han är, säger Chuk.

Norrköping, som toppar tabellen, har fått betydligt längre vila än sina motståndare inför kvällens möte. Senast laget spelade var 23 mars, då det blev en svidande förlust mot Luleå på bortaplan.

Du ser matchen i spelaren ovan eller i SVT Play med start 19.30

Kommentator: Björn Becksmo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.