Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så fick ”Dream Team” basketintresset att explodera i världen

Uppdaterad
Publicerad

Det legendariska OS-laget i Barcelona 1992 blev startskottet för en ny basketera – både globalt och i NBA.

”Dream Team” uppmuntrade hela världen att spela basket, säger författaren Marc Lamont Hill i en ny dokumentär.

Det amerikanska OS-laget 1992 var det första med endast proffs och förtrollade en hel värld med sitt spel. ”Dream Team”, med Michael Jordan , Charles Barkley och ”Magic Johnson” i spetsen inspirerade till nya verksamheter och klubbar över hela världen, bland annat i Afrika.

Från 1992 fram till idag har vi sett verksamheter startas i länder som tidigare aldrig varit engagerade i basket. NBA och ”Dream Team” uppmuntrade hela världen att spela basket,  säger journalisten och författaren Marc Lamont Hill, i dokumentären som finns på SVT Play.

NBA fick fler utländska spelare

”Dream Team” blev även startskottet för den utveckling som skulle ge NBA internationell prägel, eftersom mängder av framtida stjärnor såg laget på sina tv-skärmar och började drömma. En av dem var den då 12-årige Pau Gasol.

På den tiden kändes NBA som en helt annan galax, något helt ouppnåeligt. Men jag minns hur jag hade en dröm, säger den spanske ikonen Gasol, som blev firad stjärna i bland annat Los Angeles Lakers under sin NBA-karriär.

Se hela dokumentären här >>>

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.