Amanda Zahui under EM-kvalmatchen mot Montenegro. Foto: Bildbyrån

Drömstart på EM-kvalet – Sverige tog andra raka

Uppdaterad
Publicerad

Sverige har två raka segrar i EM-kvalet. Men trots en rysligt stark inledning från svenskorna var man nära att tappa greppet mot Montenegro i slutminuterna.

– Vi slappnar av i försvaret och det är där vi är bäst. Men vi gräver oss in i matchen igen och höjer upp oss ordentligt, säger Kalis Loyd till SVT Sport.

Redan efter fem minuter hade Sverige gått iväg till 10-4 och försvaret fortsatte att leverera, vilket gjorde att ledningen ökade ytterligare.

Storstjärnan Amanda Zahui blockade och störde en hel del avslut samtidigt som Regan Magarity plockade de returer som blev över.

I pausvilan hade Sverige 43-24 vilket gav en stor marginal att arbeta med och kanske var det något som gjorde spelarna bekväma.

– Det är jättehärlig atmosfär i hallen. Jättekul att spela och vi har väldigt mycket energi. Vi kommer till väldigt bra lägen som vi har övat på. Det är enkla skott, det vi vill göra och det vi är bekväma med, sammanfattade Elin Eldebrink i SVT Sports sändning i paus.

Slappnade av

När tredje perioden kastades igång var det ett en slarvig inledning från båda lagen som gav Montenegro mer och mer kontakt. Inför fjärde var det dock 16 poängs marginal men efter en ännu slarvigare start av den avslutande akten var Montenegro bara sex poäng ifrån.

– Jag tycker vi gör en bra första halvlek. Vi slappnar av i andra halvlek men vi kämpar oss in i det igen och avslutar sedan ganska fint, säger Kalis Loyd.

Med fem minuter kvar var ställningen 57-51 och när tiden på skottklockan var på väg att rinna ut för Sverige sänkte Louice Halvarsson en viktig trea som gav utrymme.

Närmare än så kom aldrig Montenegro och Sverige höll undan fram till slutsignal.

HÖJDPUNKT: Loyd bjuder på delikatess i EM-kvalet

”Väldigt nöjd av två anledningar”

Därmed har Sverige två raka segrar på lika många matcher och ett bra utgångsläge inför returerna som spelas 2020 och 2021.

– Varje match är ett mål och vi gör en väldigt bra landslagsvecka, konstaterar Kalis Loyd som får medhåll från sin nye tränare Marco Crespi.

– Jag är väldigt nöjd av två anledningar. Det ena är att vi gör en väldigt bra första halvlek i både offensiven och defensiven. Och det andra är att trots vi gör misstag så klarar vi av att komma tillbaka, säger Crespi och utvecklar.

– Ett lag med en ny tränare kan tappa bort sig när motståndarna är på väg tillbaka in i matchen, men vi håller ihop det och det är jag jättenöjd över.

Varje gruppvinnare och de fem bästa tvåorna går vidare till EM 2021 som spelas i Frankrike och Spanien.

Här testatas nya förbundskaptenens Sverige-kunskaper (12 november 2019)

Kommande EM-kvalmatcher

15 november 2020 Sverige-Israel

4 februari 2021 Montenegro-Sverige

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.