Foto: Bildbyrån/Rörligt SVT

Eldebrink: ”Bästa lag vi haft”

Uppdaterad
Publicerad

De har varit med länge. De har varit med om mycket. Men det här är det största. Att gå till OS vore nåt helt fantastiskt för ”den gyllene generationen” i svensk basket. 

2007 tog Sverige silver i junior-VM i basket. Med i laget fanns bland annat tvillingarna Elin och Frida Eldebrink och Louice ”Lollo” Halvarsson. Sedan dess har de tre varit en självklar del i landslaget. Sjätteplatsen i EM ifjol är den största framgången i sport som finns i hela världen och där konkurrensen är stenhård i toppen. Att nå ett OS vore svensk baskets största succé någonsin.

– Det känns som en dröm. Man har inte fattat än att det är ett OS-kval vi ska spela, säger Lollo Halvarsson på spelarhotellet i belgiska Oostende där turneringen avgörs.

Deras stora chans

Halvarsson och tvillingarna har hunnit bli drygt 30 år och vet att det här är deras stora chans att kunna skriva historia.

– Vi har ett fantastiskt bra lag. Det bästa vi någonsin haft, säger Frida Eldebrink.

– Vi har hot på varje position och jämfört med tio år sen spelar alla utomlands som proffs och utvecklas där. Ska vi ta oss till OS så är det nu eller aldrig, säger Halvarsson.

Så här sänds matcherna i SVT

Torsdag 6 februari

Sverige-Japan:17.55 Kunskapskanalen/SVT Play

Lördag 8 februari

Sverige-Kanada: 20.30 Kunskapskanalen/SVT Play

Söndag 9 februari

Sverige-Belgien: 14.55 SVT2/SVT Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.