Amanda Zahui under en match mot Montenegro i november. Foto: Bildbyrån

Amanda Zahui: ”Kommer bli sjukt spännande”

Uppdaterad
Publicerad

Basketlandslaget får OS-kvala mot Belgien, Kanada och Japan.

– Det kommer bli sjukt spännande, säger Amanda Zahui till SVT Sport.

Japan var en nitlott eftersom laget i egenskap av olympisk värdnation kommer att ta en av de tre OS-platserna från sin kvalgrupp, oavsett resultat. Men när lottningen genomfördes, på internationella basketförbundet Fibas huvudkvarter utanför Genève, blev det inte bättre än att Sverige hamnade i samma grupp som just Japan i kvalet.

Stjärnan är redo

SVT Sport fick i stjärnan Amanda Zahui – som nu spelar i Kina – precis före läggdags.

– Alltså hela grejen kommer bli sjukt spännande. Alla matcher kommer vara jätteolika. Men vårt fokus kommer ligga på oss själva. Vi har satt upp mål och drömmar som vi tänker nå, och det är att spela OS. Det är det enda som gäller. Vi ska vara redo och känna oss trygga i allt det vi gör, säger Zahui till SVT Sport.

Amanda Zahui spelar i vanliga fall för WNBA-laget New York Liberty. Just nu är det uppehåll i ligan och då spelar hon i Kina i klubben Shandong.

Där har hon fått en bra start då hon i första matchen gjorde 15 poäng 13 returer och i den andra matchen gjorde hon 28 poäng och 21 returer.

”Kommer såklart bli jättetufft”

Att motståndarna i gruppen också blev Belgien och Kanada – och inte till exempel Serbien och Australien – var å andra sidan positivt, tycker Frida Eldebrink. Två av de tre länderna får göra Japan sällskap i OS i Tokyo.

– Det kommer såklart bli jättetufft och Belgien har hemmaplansfördel (i Oostende). Men jag tror ändå att det är en ”match-up” som passar oss ganska bra. Kanada har väldigt bra spelare och WNBA-stjärnor i laget, men har ändå inte gjort jättebra resultat i de senaste mästerskapen, säger Eldebrink till TT.

”Den stora drömmen”

Sveriges basketdamer har aldrig spelat OS tidigare och nådde kvalet tack vare framgångarna i EM i somras. Belgien åkte precis som Sverige ut i kvartsfinal då och slutade fyra i förra årets VM, där Kanada slogs ut i kvarten.

– Vi är underdogs och ska inte ha för stor press på oss själva. Det är ganska stort att vi bara är i kvalet. Men OS är den stora drömmen och det största man kan spela inom basketen, säger Frida Eldebrink.

Totalt deltar 16 länder i OS-kvalet som avgörs i fyra olika grupper, 6–9 februari. Förutom Japan är också regerande världsmästarna från USA garanterade en OS-plats.

ARKIV: Amanda Zahui ska spela i Kina (18 september).

ARKIV: Spelarnas italienska testas – så går det (13 november).

Så spelas OS-kvalet

Kvalet spelas i fyra olika grupper 6–9 februari. Tre lag från varje grupp kvalar in till OS i Tokyo. USA (världsmästare) och Japan (värdnation) är dock med i kvalet trots att de redan är garanterade var sin OS-plats. I deras kvalgrupper kan det därför i teorin bli så att trean inte får en OS-plats.

Grupp 1 (Belgrad): Serbien, USA, Nigeria, Moçambique.

Grupp 2 (Bourges): Frankrike, Australien, Brasilien, Puerto Rico.

Grupp 3 (Foshan): Kina, Spanien, Storbritannien, Sydkorea.

Grupp 4 (Oostende): Belgien, Kanada, Japan, Sverige.

Matcherna i Sveriges grupp:

6 februari: Kanada–Belgien, Japan–Sverige.

8 februari: Sverige–Kanada, Belgien–Japan.

9 februari: Kanada–Japan, Sverige–Belgien

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.