Foto: Bildbyrån

EM-kvalet i basket spelas i ”isolerade bubblor”

Uppdaterad
Publicerad

Det blir inga EM-kvalmatcher på hemmaplan för basketherrarna i vinter.
I stället kommer kvalmatcherna att avgöras i en isolerad bubbla.
– Vi vill gärna spela hemma men med förutsättningarna som råder är det här alternativet, säger landslagsansvarige Fredrik Joulamo till SVT Sport.

I november skulle EM-kvalet för de svenska basketherrarna ha fortsatt med match mot Nederländerna på bortaplan och mot Kroatien på hemmaplan. Men för att minimera risken för smittspridning har det internationella basketförbundet beslutat att herrarnas kvalmatcher i november ska spelas i isolerade bubblor på en och samma plats.

– Vi vill gärna spela hemma, självklart. Den senaste tiden har vi spelat på stora arenor som Hovet och Globen och det har varit folkfester. Men med förutsättningarna som råder så måste det vara tryggt och säkert att spela och då är det här alternativet som vi ser att andra idrotter också går till, säger landslagsansvarige Fredrik Joulamo till SVT Sport.

Även EM-kvalmatcherna mot Nederländerna och Turkiet i februari 2021 kommer att spelas i en isolerad bubbla. I nuläget är det inte klart vilka länder som kommer att stå värd för det isolerade kvalspelet.

Oklart kring damernas kval

Joulamo säger att Sverige inte har kapaciteten som krävs för att arrangera kvalspelet utan tror att det faller på någon av större basketnationerna.

– Det kräver för mycket logistik för att Sverige med så kort varsel ska ha musklerna som krävs. Jag tror att det står mellan ”de stora drakarna”. Baltikum, Balkan eller länder som Italien, Spanien, Frankrike och Tyskland.

Hur påverkar det här er ekonomiskt?

– Det är klart att vi inte gör någon vinst men å andra sidan blir det många färre resor för våra spelare så jag tror inte att det bara är negativt ekonomiskt.

För Sveriges damer väntar Israel på hemmaplan i EM-kvalet den 15 november. Det är fortfarande oklart om även damerna kommer att spela i en isolerad bubbla.

– Inget definitivt beslut är fattat. Det finns en öppning att flytta den matchen till februarifönstret men jag vet inte hur det blir.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer