Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Zlatan Ibrahimovic och NBA-stjärnan Enes Kanter. Foto: Bildbyrån/SVT

NBA-stjärnan Enes Kanter om Zlatans utspel: ”Det är inte politik, det är mänskliga rättigheter”

Uppdaterad
Publicerad

Dödshoten är så många att FBI har installerat en larmknapp precis vid hans säng.
Sex år har gått sedan han senast träffade sin familj eller besökte sitt hemland Turkiet.
SVT har pratat med NBA-stjärnan Enes Kanter – som beskriver sig själv lika mycket som människorättskämpe som basketspelare.

Enes Kanter gör sin tionde säsong i NBA, världens bästa basketliga, och är en uttalad motståndare till den sittande presidenten i sitt hemland, Recep Tayyip Erdogan.

Bland annat har han stämplat Erdogan som en diktator och kallat honom för ”det här århundradets Adolf Hitler” i ett öppet klipp på sociala medier.

På grund av sina politiska åsikter har han fått sitt pass indraget, Turkiet har utfärdat en internationell häktningsorder, hans pappa blev fängslad och de andra turkiska NBA-spelarna vägrar att prata med honom.

”Just nu är jag hemlös”

Kanter anklagas i sin tur för att ha samröre med den väpnade grupp som försökte genomföra en militärkupp i Istanbul 2016.

– Jag kan inte längre säga att Turkiet är mitt hem. I juni blir jag amerikansk medborgare men just nu är jag hemlös, säger 28-åringen till SVT Sport.

Vad skulle hända om du blev skickad till Turkiet?

– Det skulle vara väldigt farligt. Jag skulle fänglas och förmodligen bli torterad som tusentals andra. Men det finns så många familjer där ute som har det mycket värre än mig. Jag vill vara en röst för alla oskyldiga människor som inte har någon röst, säger Kanter.

Svarar på Zlatans utspel

Det blev omskrivet världen över när Zlatan Ibrahimovic uppmanade världsstjärnan LeBron James att hålla sig borta från politik och i stället fokusera på basket.

När SVT Sport läser upp Zlatans uttalande för Enes Kanter svarar han:

– Jag anser att Gud har gett oss den här plattformen för att inspirera andra. Det finns så många barn där ute som har oss som sina idoler och kommer att följa i våra fotspår. Att spelare som jag, LeBron och andra står upp för vad vi tror på är inspirerande. Vi pratar om ämnen som yttrandefrihet, demokrati, mänskliga rättigheter, Black lives matter och jämställdhet. Det är inte politik, det är grundläggande mänskliga rättigheter.

Det känns som att du förespråkar det rakt motsatta mot vad Zlatan uttryckte i den intervjun?

– Självklart. Vi kämpar för någonting som är så mycket större än idrotten. Mitt mål är att utbilda de unga så att de inte står inför samma problem när de är i min ålder. När jag ser idrottare, skådespelare, sångare eller andra som utnyttjar sin plattform på det sättet blir jag inspirerad.

MISSA INTE: Se den långa versionen av SVT:s reportage:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
NBA-stjärnan Enes Kanter som spelar i Portland Trail Blazers. Foto: Bildbyrån/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer