Spelarna i svenska landslaget i basket poserar för en lagbild efter en träning i Södertälje. Foto: Bildbyrån

Ett haltande Sverige laddar för EM

Uppdaterad
Publicerad

Sverige gör sig just nu redo för EM i Lettland som startar om en knapp månad.

Men uppladdningen i Täljehallen störs av att två nyckelspelare från det lyckosamma kvalet inte medverkar. Frida Eldebrink, tränade individuellt utanför laget med ett krånglande knä. Det ska dock inte vara någon fara för EM.

Dessutom saknades Amanda Zahui, som är i USA för spel med sin klubb New York Liberty.

– Såklart påverkar det att vi inte har Amanda Zahui med. Men vi bygger mer på Lollo (Louice Halvarsson) just nu, säger Elin Eldebrink till SVT Sport.

– Både jag och Lollo tar mycket plats på planen. Samtidigt är det andra som får chansen nu och tar plats så det är bra, fyller Frida Eldebrink i.

Först ut i uppladdningen till EM i Lettland, är en match mot Ryssland till helgen. Nationen är också EM-klart. Då får laget ett första kvitto på hur väl spelet fungerar.

– Vi får se hur vi ligger till i och med den matchen, säger Louice Halvarsson till SVT Sport.

– Det är ett bra motstånd med tanke på att vi ska till EM efter det, menar tränaren Francois Gomez.

De svenska basketdamerna tog sig till EM med nöd och näppe. Trots förlusten i sista kvalmatchen mot Italien så tog Sverige sista platsen till EM. Men när de officiella arrangörerna, FIBA, publicerade sin lista över toppnationerna inför mästerskapet, så var Sverige trea på den listan. Att Sverige ligger så högt, förvånar inte laget.

– Att vi förlorade mot Italien, spelar ingen roll. Vi har ett bra lag, säger Halvarsson.

– Rankingen är rimlig. Samtidigt ska vi inte sätta för stor press på oss själva och istället ta dag för dag, säger Frida Eldebrink.

– Kanske kan vi vinna en medalj. Vi åker till EM för att spela bra matcher, inte bara för att vara där, säger Francois Gomez.

Om det ligger något bakom FIBA:s ranking, återstår att se. Inget är vunnet på förhand. Inte heller förlorat. Louice Halvarsson är bland de mest rutinerade i laget och har aldrig spelat i ett landslag som är så här bra.

– Det här är det bästa laget vi haft på seniorsidan någonsin, avslutar Halvarsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.