Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Frankrike i blått vann VM-premiären mot Australien. Foto: TT

Expertens favorit förlorade VM-premiären: ”Får jag ändra mig?”

Uppdaterad
Publicerad

Australien, som pekats ut som favorit till guldet, inledde hemma-VM i Sydney med att förlora sin första gruppspelsmatch sedan 1994 efter uselt skytte. Försvarsstarka Frankrike vann med 70-57.

– Jag tippade Australien, får jag ändra mig? Nej, jag står fast vid mitt tips, jag ska inte ändra mig, skrattar SVT Sports expert Nick Rajacic.

Marianna Tolo visade vilja efter att ha kämpat i bollen för att krympa underläget till 42-45 på tredje försöket, hårt uppvaktad. Det tände hemmapubliken i Sydney och hon satte även det efterföljande bonustraffkastet för 43-45.

Men det hjälpte inte utan Frankrike fortsatte att hålla i taktpinnen. Australien var inte ens nära att skapa nerv i Sydney Superdome. Kollektivet Frankrike hade Gabby Williams som vass avslutare.

Inga ”pistols” från Australien

Med två minuter kvar tog Australien en desperat timeout med åtta poäng upp där det efterlystes ”hammers” och ”pistols”. I stället satte Gabby Wiliams matchens längsta trea för 66-57 och avgjorde matchen. Hon noterades för totalt 23 poäng.

– Det var sämre än väntat men ingen fiaskostart. Det gäller för Australien att lista ut hur man ska möta den här typen av försvar, summerar Rajacic.

Australien satte bara 28 procent av tvåpoängarna och bara fem av 23 treor (22 procent) medan Frankrike satte 48 procent av sina tvåpoängare.

Inför VM hade Rajacic tittat i kristallkulan.

– De flesta är överens om att USA är favorit med tre raka VM-guld men jag sticker ut hakan och säger att de inte vinner guldet i år. Jag ser att Australien vinner på hemmaplan och att det blir en sagolik historia som avslutas med ett guld, sade Rajacic.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.