Foto: Bildbyrån/SVT

Expertens kritik mot Jerebkos val: ”Det är tondövt”

Uppdaterad
Publicerad

Jonas Jerebko är klar för ryska CSKA Moskva.

Valet att skriva på för klubben kritiseras av SVT Sports expert Nick Rajacic.

– Det är tondövt och något som kommer att påverka hans arv, säger experten.

Många internationella idrottsförbund har tagit avstånd från Rysslands invasion i Ukraina. Dessutom har flera idrottare valt att pausa eller bryta sina kontrakt med ryska klubbar. Trots det pågående kriget väljer Sveriges stora basketstjärna att skriva på för CSKA Moskva.

SVT Sports expert Nick Rajacic, som har en personlig relation till Jerebko, kritiserar beslutet.

– Det är tondövt och något som påverkar hans arv. Hans eftermäle har varit fläckfritt både på och utanför planen – men nu blir det annorlunda. Man kan inte bortse från det som händer där borta när man gör ett sådant val. Vanligtvis är det stort att spela i en klubb som vunnit det man vunnit, men nu är det annorlunda, säger Rajacic.

”Väntade på NBA”

Enligt Rajacic baseras valet på att hålla kroppen i skick.

– Han vill vara i form inför de viktigaste landskamperna som Sverige har haft på länge. Väldigt få transferfönster är öppna och ett av dem berör den ryska ligan. Han har inte haft någon annan plats att spela. Han väntade på NBA men fick inget erbjudande.

35-årige Jerebko har varit klubblös i drygt ett år sedan han lämnade Khimki.

– Han har insett att det inte har funkat att träna på egen hand och tänker att ”jag kan inte sitta på mitt arsle i tre månader till”. Men valet blir konstigt ändå.

Kan ta kritiken

SVT Sports expert Nick Rajacic är en av få som pratat med Jerebko.

– Han tog beslutet att dra dit, kommer spela sju till åtta veckor och tanken är att komma i form där och sen bara ha ett par veckor till matcherna mot Finland och Slovenien i EM-kvalet. Han påpekade att det är landskamperna som gett honom väldigt mycket och att det är hans huvudfokus nu. Han vill komma dit redo, säger Rajacic i podcasten Bänkvärmarna.

– Jag frågade honom såklart om all kritik han kommer få och om han verkligen förstod vilka signaler det sänder och han sa att han kan ta det, han kan ta det för han måste vara redo för landskamperna, säger Rajacic.

ARKIV: Jerebko om MMA-intresset: ”Skulle kalla mig en expert”:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.