Elisabeth Egnell ligaguide Foto: Grafik: SVT

Experten inför toppmötet: ”Dolphins måste maxprestera”

Uppdaterad
Publicerad

Den stora frågan inför kvällens toppmatch lyder: hur slår man suveräna Alvik?

– Norrköping måste maxprestera och kontrollera Klara Lundquist, säger SVT Sports basketexpert Elisabeth Egnell.

Tabellettan Alvik Basket har nio raka segrar och blir en svår utmaning för Norrköping i kvällens direktsända match i Basketmåndag. Men SVT:s expert lyfter fram Dolphins taktiska kunnande som ett möjligt segervapen.

– Norrköping är bra på att identifiera motståndarnas svagheter och att fullfölja sin särskilda taktik i varje enskild match. De kommer att behöva maxprestera och nycklarna blir att skapa en obekväm rytm, ta bort Alviks passningsspel och hitta Klara Lundquist så fort som möjligt i kontringsspelet, säger Elisabeth Egnell.

Finns det några svagheter hos Alvik?

– Deras svaghet i tidigare matcher har varit faser med ogenomtänkta skottval utifrån, något som de har råd med i de flesta matcher men inte när det ska avgöras, säger Egnell.

Unga guarderna möts

En högintressant ”match i matchen” väntas bli duellen mellan två 21-åriga guard-profiler – Alviks omtalade stjärna Klara Lundquist och Norrköpings Lovisa Hjern.

– Det blir definitivt den mest intressanta duellen. De har följt varandra genom ungdomsåren och det är inte alls omöjligt att de två kommer utgöra bakplanen i damlandslaget i flera år framöver.

Hur bra är Lovisa Hjern i dina ögon?

– Hon har ett väldigt brett bollbehandlingsregister och är en av Sveriges bästa på att läsa av screen-situationer. Precis som Klara Lundquist är hon bra på att bryta ner försvaret och skapa lägen för sig själv och andra, säger Egnell.

Du ser matchen i spelaren ovan eller i SVT Play eller SVT 24 med start 19.30.

Kommentator: Peter Jonsson

HIGHLIGHTS: Alvik tog nionde raka segern (17 december):

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.