Kobe Bryant i La Lakers. Foto: Bildbyrån.

Basketlegendaren Kobe Bryant död i helikopterkrasch

Uppdaterad
Publicerad

Basketlegendaren Kobe Bryant, 41, dog i en helikopterkrasch utanför Los Angeles under söndagsmorgonen, lokal tid. Bryant var på väg till en match med sin dotters basketlag när olyckan ägde rum och alla nio ombord är bekräftade döda.

På grund av den tunga trafiken i området brukade Kobe Bryant transportera sig med hjälp av sin privata helikopter av modellen Sikorsky S-76.

Under söndagen var han på väg till sin dotter Giannas basketturnering, vars lag han var tränare för, när olyckan ägde rum. Sammanlagt befann sig nio personer ombord, Kobe Bryant och hans dotter Gianna var två av dödsoffren.

Staden Calabasas, som ligger strax utanför Los Angeles, bekräftar på Twitter att basketstjärnan var med i helikoptern och att ingen utanför helikoptern skadades vid kraschen.

Extrema väderförhållanden

Enligt uppgifter ska väderförhållandena varit extremt svåra. Ett vittne vid namn Jerry Kocharian såg händelseförloppet.

– Det lät inte som det skulle och dom flög väldigt lågt. Jag såg helikoptern falla. Men det var svårt att se mer av vad som hände på grund av dimman, säger han och tillägger:

– Därefter var det ett stort eldmoln. Ingen kan överleva det där.

Den legendariska basketspelaren spelade i 20 års tid för Los Angeles Lakers innan karriären avslutades 2016.

Bryant spelade under karriären för Los Angeles Lakers och vann sammanlagt fem NBA-titlar och tog två OS-guld med USA.

Twittrade om att LeBron James gått om honom

Fram till lördagen var Bryant tredje bäste poängplockare i NBA-historien, men passerades av LeBron James, även han i Los Angeles Lakers, så sent som i den senaste ligaomgången natten mot söndagen.

”Fortsätt att föra sporten framåt LeBron James. Stor respekt, min bror”, twittrade Bryant efter Lakers möte med Philadelphia 76ers, vilket alltså blev hans sista tweet.

Kobe Bryant började spela för Los Angeles Lakers som 18-åring och lämnade aldrig laget under sin 20-åriga karriär.

Världen sörjer

Många kända idrottsprofiler och andra uttrycker under söndagskvällen sin sorg över den bortgågne stjärnan. ”Det här kan inte vara sant”, skriver svenske tidigare NBA-spelaren Jonas Jerebko på Twitter. Även Usain Bolt uttrycker sin sorg. USA:s president Donald Trump kallar nyheten fruktansvärd.

ARKIV: Se när Kobe Bryant vann sin sista titel med Lakers (18 juni 2010)

Kobe Bryants karriär:

OS-guld: 2008, 2012

NBA-mästare: 2000, 2001, 2002, 2009, 2010

MVP i NBA: 2008

MVP i finalspelet i NBA: 2009, 2010

Poängligavinnare i NBA: 2006, 2007

Fyra genom tiderna i NBA med 33643 poäng

Den ende spelaren som fått två tröjnummer, 8 och 24, fredade av en NBA-klubb.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.