Foto: SVT

Filén Hammarström skrev svensk idrottshistoria – nu avslutar han basketkarriären

Uppdaterad
Publicerad

Den 29 januari blev Noel Filén Hammarström Sveriges första transsexuella elitidrottare. Men nu berättar 21-åringen att basketkarriären är över.

– Nu har jag gjort matchen, jag är i historieböckerna i Sverige och jag hoppas att det gett folk lite mer tankar och öppenhet för transsexuella inom idrotten i Sverige, säger han till Aftonbladet.

Noel Filén-Hammarström slutade spela basket våren 2018 för att genomgå en könskorrigering. Efter två tuffa år gjorde han comeback i januari och spelade för första gången i ett herrlag.

– Det känns som ett stort steg framåt för just transpersoner att idrotta, sa Filén Hammarström till SVT Sport inför matchen med Södertälje Knights i herrarnas tredjedivision.

KLIPP: Här gör han comeback – och blir historisk (29/1 2020)

Men nu väljer han alltså att avsluta basketkarriären.

– Jag har landat i att jag inte behöver vara den första och ansiktet utåt för hela HBTQ-rörelsen för att få vara Noel, säger han till Aftonbladet och berättar att all uppmärksamhet tagit mycket energi.

Han kände inte den glädje han hade önskat och kroppen orkade helt enkelt inte.

– Jag hoppas att jag fortfarande kan vara en förebild, och kanske även en förebild för att jag nu säger stopp och hoppar av. Man behöver inte prata med media var tredje sekund för att vara någon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.