”Folk är fortfarande förvånade över att det är ojämställt”

Uppdaterad
Publicerad

Orättvisa förutsättningar mellan dam- och herridrott syns i de flesta idrotter, på alla nivåer i Sverige. Östersund Basket valde att lyfta frågan om det är möjligt för ett damlag att elitsatsa i Östersund efter att ha tvingats tacka nej till spel i högstaligan på grund av för dålig ekonomi.

Östersund Basket kommer nästa säsong att spela i Basketettan, trots att man kvalificerade sig för Basketligan. Klubben valde att tacka nej till platsen då man anser sig vare sig ha ekonomi eller organisation för att spela i högsta ligan.

– Vi hade hela säsongen haft målet att ta steget upp så man blev ju så klart ledsen, säger Olivia Lindgren, spelare i Östersund Basket, till SVT Sport.

Efterspelet har handlat om hur svårt det är för ett damlag att elitsatsa och den ojämställdhet som råder mellan dam- och herridrott. Ekonomiskt är de stora skillnader, privata aktörer sponsrar generellt herrar mer än damer och tittar man även på kommuner och i detta fallet Östersunds kommun så är de stora skillnader i hur mycket de sponsrar Östersunds basket jämfört med herrlaget i Jämtland basket. Herrarna får 95 000 kronor av kommunen medan damerna får 30 000 kronor.

Kommunen: Vi har ett väldigt ansvar

– Jag tycker att de stora spelarna som stat och kommun måste gå först, om vi bara överlåter det till marknadskrafter så kommer de i framtiden fortsättningsvis sponsra herrlag mestadels, säger Krister Blomgren ordförande i Östersunds kommun.

– Det är 2019 nu men folk är fortfarande förvånade över att det fortfarande är ojämställt och de handlar ju inte bara om idrottens värld det är ju i arbetslivet och allting, säger Olivia Lindgren.

Att man ska få mindre pengar i andra divisionen än i högsta håller Östersund Basket med om men när klubben var i högsta ligan säsongen 16/17 så fick man nästa hälften så mycket av kommunen jämfört med Jämtland basket.

Kommunpolitikern Kerstin Arnemo (C) medger att kommunen har ett stort ansvar.

– Jag tycker att vi har ett väldigt ansvar. Vi har ett väldigt ansvar att formulera sponsringspolicyn på ett sådant sätt att det får jämställda konsekvenser och vi kommer att göra det. I dag får tjänstemännen i uppdrag att omarbeta sponsringspolicyn, säger hon till SVT Sport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.