Jonas Jerebko och Frida Eldebrink. Foto: Bildbyrån

Frida Eldebrink om Jonas Jerebkos klubbval: ”Inget bra beslut”

Uppdaterad
Publicerad

Jonas Jerebkos kontroversiella klubbval har blivit en snackis i Basketeuropa.

Frida Eldebrink, i spanska Girona, har själv fått frågor om det.

– För Jonas ser det inte bra ut, säger hon till SVT Sport.

Trots brinnande krig, där Ryssland invaderat Ukraina, valde Jonas Jerebko att skriva på för den ryska storklubben CSKA Moskva. Reaktionerna har varit starka sedan nyheten kom ut i onsdags.

– Jag skulle absolut inte gjort så, jag hade valt en annan liga. Det känns inte rätt att gå till Ryssland, de flesta andra har ju lämnat. För mig är det inget bra beslut som Jonas har tagit, säger Frida Eldebrink till SVT Sport.

Frida Eldebrink är en av Sveriges främsta basketspelare på damsidan och var en av de bärande spelarna i landslaget innan hon avslutade landslagskarriären sommaren 2021.

34-åringen, som spelar i spanska Girona, har själv märkt av reaktionerna sedan Jerebkos klubbval blev känt.

– Jag har haft flera i min klubb och runt omkring som frågat och pratat om det här. Det är en stor nyhet i Basketeuropa, det har inte gått någon obemärkt förbi, säger hon.

”Inte skäl nog”

Vad tror du det här betyder för svensk basket?

– Nu är det här en individuell spelare och förbundet har sagt sitt och de står inte bakom det. Jag vet inte vad det betyder för svensk basket men för Jonas själv ser det inte bra ut.

Jerebko var klubblös i drygt ett år innan han skrev på för CSKA Moskva. Eldebrink, som själv varit i den situationen, tycker inte att det är skäl nog att gå till den ryska ligan.

– Jag förstår ju själva tankesättet för jag har själv varit i en sådan situation, man vill spela och känna sig i form till ett kval. Men det finns ju andra klubbar och andra ligor som han hade kunnat gå till i stället för att gå till Ryssland. Det är där jag har svårt att förstå varför han har valt att gå till en rysk klubb i det här läget.

Tror du pengar spelar in?

– Jag vill inte uttala mig om det över huvud taget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.