Sverige jagar EM-slutspel. Foto: SVT Grafik

Damernas EM-kval i basket: Tv-tider, svenska truppen och EM-kvalfakta

Uppdaterad
Publicerad

Ett skadedrabbat Sverige jagar EM-slutspel och seger mot Israel på hemmaplan är ett måste. SVT sänder matchen från 19.00. Här är tv-tider, expertkommentar, förutsättningar och senaste nytt om den svenska truppen.

DÅ SPELAS EM-KVALET I BASKET:

EM-kvalet spelas under tre fönster: november 2021, november 2022 och februari 2023.

SÅ SÄNDER SVT:

Torsdag 24 november:

SVT2/Play 19.00-20.00

SVT24/Play 20.00-21.00

Programledare: Marie Lehmann

Kommentator: Peter Jonsson

Expert: Nick Rajacic

FYRA FRÅGOR TILL SVTS:S EXPERT:

Sex skadade spelare tvingades lämna återbud. Hur påverkar detta?

– Det kan visa sig vara förödande för Sveriges chanser att vinna matchen. Regan Magarity är Sveriges kanske bästa spelare i dag, och flera andra spelare som skulle fått viktiga minuter försvann också. Det här är ett gäng som aldrig tidigare gjort en match ihop. Frågetecknen är många, men det kan också vara en styrka att Israel inte riktigt vet vad de ska förbereda sig för, säger Nick Rajajic.

Vilka profiler måste kliva fram och visa vägen?

– Nyckelspelarna är Amanda Zahui och Klara Lundquist. Om de kan klicka och hitta varandra på planen är mycket vunnet. Amanda Zahui är lagets stjärna och ledare. Om hon får gruppen med sig och levererar är hon Sveriges viktigaste spelare.

Kommer Sverige ta sig till EM?

– Jag tycker att Sverige hade bra chanser att gå hela vägen till EM, innan vi fick reda på att Israel skulle förstärka med en eller två amerikanskor. Nu ser vägen betydligt krångligare ut. Jag har sett de här två spelarnas meritlista och det är ingen tvekan om att de blir bärande spelare i Israels landslag direkt.

Talar något för seger? 

– Det som talar för Sverige är att de har hemmaplan och måste vinna. Israel är redan kvalificerat och kommer inte att spela med samma desperation. För Sverige är det nu eller aldrig som gäller, säger Nick Rajacic.

FÖRUTSÄTTNINGARNA I GRUPPEN:

Basket-EM 2023 avgörs i Israel och Slovenien. Sverige kvalar i grupp J tillsammans med Israel och Lettland. För att kvalificera sig till EM behöver Sverige vinna gruppen eller vara en av de fyra bästa grupptvåorna. Sverige låg redan illa till efter den inledande förlusten mot Lettland och nu krävs det minst två segrar i de tre återstående matcherna för att ta sig vidare.

OM DEN SVENSKA TRUPPEN:

Bara dagar innan matchen lämnade sex spelare återbud på grund av skador, bland annat Regan Magarity, Nathalie Fontaine och Allis Nyström, som väntades ta stort ansvar på planen. Glädjande är dock att den stora fixstjärnan Amanda Zahui gör sin första landskamp sedan OS-kvalet.

Se matchen på SVT Play >>>

SVERIGES TRUPP I EM-KVALET

Farhiyah Abdi (Bourges, FRA)

Abigail Asoro (Namur, BEL)

Matilda Ekh (Michigan State, USA)

Maria Gültekin (Bursa, TUR)

Lovisa Hjern (Norrköping Dolphins)

Klara Lundquist (Södertälje BBK)

Ellen Nyström (Luleå Basket)

Josefin Vesterberg (Luleå Basket)

Amanda Zahui (Schio, ITA)

Ellen Åström (Södertälje BBK)

Amanda Kantzy, Della Fiore Broni (ITA)

Johanna Prytz, Uppsala Basket

Matilda Åhlberg, Norrköping Dolphins

Rakel Gyberg, Norrköping Dolphins

Sofie Ljungcrantz, Norrköping Dolphins

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.