Milwaukee möter Phoenix i NBA-finalen. Foto: SVT Grafik

Guide: Så avgörs NBA-finalerna

Uppdaterad
Publicerad

Nu är NBA-finalerna bara timmar bort, där Milwaukee Bucks ska slåss om titeln för första gången på 47 år. Och frågan är om man måste göra det utan sin knäskadade storstjärna Giannis Antetokounmpo? Phoenix Suns står för motståndet, med guardstjärnorna Devin Booker och Chris Paul i storform.

Milwaukee vann sin första och hittills enda NBA-titel 1971 och har inte spelat final sedan 1974. Finalspelet drar igång på onsdag morgon (svensk tid), där Phoenix Suns står för motståndet. En klubb som senast var i NBA-final 1993, då man föll mot Chicago Bulls.

Grekiske storstjärnan skadad

Phoenix nådde årets finalserie genom att besegra Los Angeles Clippers med 4-2 i matcher. Milwaukee Bucks besegrade Atlanta Hawks i sin semifinalserie, med 4-2 i matcher i bäst av sju. Detta trots att den grekiske fixstjärnan Giannis Antetokounmpo missade de två sista matcherna, på grund av en knäskada han ådrog sig i den fjärde semifinalmatchen.

Antetokounmpo, som har utsetts till ligans mest värdefulle spelare två gånger, går nu en kamp mot klockan. I skrivande stund är det högst tveksamt om han kommer till spel. Och om han mot förmodan kommer till spel, hur bra är i sådana fall formen?

Booker och ”Point God” är svårstoppade

Men det finns gott om offensiv kraft hos Milwaukee. I Antetokounmpos frånvaro briljerade istället Jrue Holiday och Khris Middleton, med 27 respektive 32 poäng i den avgörande semifinalmatchen. Middleton väntas nu få det svåra uppdraget att stoppa Phoenix Suns shooting guard Devin Booker i finalserien. 24-åringen som fått sitt stora genombrott den här säsongen, med en förmåga att blixtra till överallt på planen.

Phoenix andra stora stjärna är den rutinerade pointguarden Chris ”Point God” Paul, som hunnit bli 36 år och fortfaranade jagar sin första NBA-titel. Spelgeniet Paul gjorde hela 41 poäng när Phoenix slog ut LA Clippers och blev klara för final.

Milwaukee anses ha ett bättre försvar än Phoenix, och dessutom ett övertag gällande storlek. NBA-finalen avgörs i bäst av sju matcher och drar igång på Phoenix hemmaplan.

Så spelas NBA-finalerna

Tisdag 6 juli: Phoenix – Milwaukee (Match 1)

Torsdag 8 juli: Phoenix – Milwaukee (Match 2)

Söndag 11 juli: Milwaukee – Phoenix (Match 3)

Onsdag 14 juli: Milwaukee – Phoenix (Match 4)

Lördag 17 juli: Phoenix – Milwaukee ( eventuellt match 5)

Tisdag 20 juli: Milwaukee – Phoenix (eventuellt match 6)

Torsdag 22 juli: Phoenix – Milwaukee (eventuellt match 7)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.