Amanda Zahui jublar, Frida Eldebrink i bakgrunden. Foto: Bildbyrån.

Guide till EM-premiären: Hon blir nyckelspelare mot Montenegro

Uppdaterad
Publicerad

I dag öppnar Sverige hela EM-turneringen i basket. I den första matchen ställs svenskorna mot Montenegro.

Arena: Arena Riga

Tid: Uppkast kl 12:00 (svensk tid)

Var sänds matchen? SVT.

Var spelas matchen? På huvudarenan Arena Riga som tar över 10 000 personer.

Montenegros bästa spelare: Montenegro har drabbats av tunga avbräck i kombination med en generationsväxling, där den absoluta fixstjärnan Jelena Dubljevic saknas mest. Stort ansvar ligger nu på naturaliserade Glory Johnson och guard-duon Aleksic och Jovanovic som kommer spela uppåt 40 minuter per match som vanligt. 

Sveriges bästa spelare: Amanda Zahui har under året samlat på sig ännu fler meriter efter att ha vunnit den ungerska ligan med Sopron, som även tog sig ända till Final- Four i Euroleague. Lagets leds på bakplan av Elin Eldebrink som är klok, tuff och den som kanske är allra mest sugen på att ta laget till historiska höjder.

Sveriges viktigaste spelare: Amanda Zahui blir nyckelspelare tillsammans med Regan Magarity och Louice Halvarsson. Tillsammans ska dom kontrollera returtagningen och borde i kombination vara ostoppbara mot ett mindre Montenegro.

Största skillnaderna mellan lagen: Längden, kvalitén och bredden i laget. Zahui är längst på plan med sina 196 cm.

Hur bra är Montenegro? Montenegro deltar i sitt femte raka mästerskap sedan 2011. De har som bäst kommit sexa i EM. De är alltid välskolade och spelar med stor stolthet för sitt land, men saknar i årets upplaga några stora namn. Coach Skerovic, legendarisk guard som la skorna på hyllan efter senaste EM, gör sitt första uppdrag som huvudtränare och saknar därmed en hel del rutin men har å andra sidan järnkoll på laget och vet vad som krävs.

Tidigare möten: Sverige vann under EM 2013.

Hur slutar matchen? Sverige vinner. Dom har matchen i sina egna händer men måste spela lika uppoffrande som sina motståndare.

Hur går man vidare från gruppen? Genom att antingen komma etta i gruppen och gå direkt till kvartsfinal, eller som tvåa eller trea och ta omvägen via en extra kvalmatch.

Vilka lag spelar i Sveriges grupp? Montenegro, Tjeckien och Frankrike.

Sändningarna på Play kan inte ses utanför Sveriges gränser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.