Ludvig Håkanson är med i årets NBA-draft. Foto: Bildbyrån

Håkanson inför NBA-draften: ”Inte haft monstersäsongen man behöver”

Uppdaterad
Publicerad

Bara tre svenskar genom alla tider har blivit draftade till NBA men natten till fredag svensk tid kan Ludvig Håkanson bli den fjärde.

Men den svenska stjärnan har låga förhoppningar.

– Jag har inte haft den där monstersäsongen som man måste ha för att bli draftad, säger Håkanson till SVT Sport.

Årets NBA-draft äger rum natten till fredag, svensk, tid och för Ludvig Håkanson är det sista chansen att bli draftad till världens bästa basketliga.

– Sista året är man automatiskt med i draften, så det är inte jag som har skrivit upp mig eller så, säger Ludvig Håkanson till SVT Sport.

Den 22-årige stjärnan, som till vardags spelar i spanska klubben Estudiantes, har dock låga förhoppningar inför draften.

– Det är inget jag tror kommer hända, men vi får se.

Varför tror du inte det?

– Jag är hyfsat nöjd med min säsong men jag har inte haft den där monstersäsongen som behövs för att bli draftad, så det är inget jag räknar med.

– Det är klart att det är alla basketspelares dröm och mål att bli draftad och det har varit min dröm men jag har inte sett det som något realistiskt. Jag är jättenöjd över att spela i Spanien som är världens näst bästa liga och jag har en stor roll där och där vill jag växa, säger han.

För två år sedan valde Håkanson att dra dig ur NBA-draften och i fjol ställde han inte upp eftersom hans spel under säsongen varierat. En spelare kan bara ställa upp i draften en gång och därför valde pointguarden att avvakta till i år.

Hittills har bara tre svenskar, Jonas Jerebko, Jeffery Taylor och Marcus Eriksson, draftats och oavsett om Håkanson blir nummer fyra i den ordningen eller inte så har han andra mål och drömmer med karriären.

– Jag vill spela bättre för varje år i Spanien och spela Euro League någon gång. Sedan vill jag växa med landslaget, spela VM och EM. Det är det bästa som finns.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.