Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hemvändarna ska ordna nytt SM-guld till Luleå Foto: SVT

Hemvändarna ska ordna nytt SM-guld till Luleå

Uppdaterad
Publicerad

I basket-Sverige satsar regerande damvinnaren Luleå svenskt i vinter med hemvändare som tema. En trio gamla gymnasiekompisar som drömmer om ”den stora klassfesten” i vår – som i nytt guld.

Det är en gyllene 93-generation som alla nått landslaget och även tagit sig ut i världen. De har följts åt sedan ungdomsverksamheten i stan, via flicklandslag och framför allt basketgymnasiet i Luleå.

Allis Nyström är den mest hemvävda och den röda tråden genom de sex guld som klubben vunnit sedan 2014.

Josefin Vesterberg har varvat utlandsupplevelser med hemkomster och fått ihop två guld och återvänder nu ännu en gång och får sällskap av den mest beresta, Ellen Nyström, som varit borta i över sju år och är den enda som saknar guld.

”Jag är Luleås största fan”

Hon spelade som tonåring en SM-final 2012, klubbens senaste av fem silver på kort tid, och missade segertåget som rullade igång.

– Men jag brukar säga att jag är Luleås största fan. Jag har glatts lika mycket som de här två tjejerna över de där gulden, säger Ellen Nyström som både hunnit med college i USA och proffsliv i Spanien.

Hon saknas inför premiären med en stukad fot, men är snart tillbaka på planen för en säsong där trion ska göra succé tillsammans. Lustigt nog dessutom ihop med en annan från basketgymnasiet och 93-kullen, coachen Robin Sandberg. Ett kittlande samarbete mellan de gamla skolkompisarna.

– Kul för de tre och för mig även om det blir lite speciellt. Och kul för Luleå som stad att se de här igen, säger han inför premiären mot 2019 års mästare A3 från Umeå i morgon.

KLIPP: Hemvändarna ska fixa nytt SM-guld till Luleå

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hemvändarna ska fixa nytt SM-guld till Luleå

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer