Historisk kvinna i svensk basket

Uppdaterad
Publicerad

I dag blev det klart att Jurgita Kausaite blir den första kvinnliga förbundskaptenen för det svenska damlandslaget i basket. Den 44-åriga litauiskan, som tidigare var assisterande coach, tar nu över chefsrollen efter avgående Lasse Johansson.

– Det känns superbra och är ett stort privilegium. Jag är en modig person och har nu visat vägen för andra kvinnor. Det är positivt för andra kvinnor i alla idrotter, säger Kausaite till SVT Sport.

Den närmaste målsättningen är att spela EM-slutspelet i Tjeckien om två år. Då gäller det att bland annat få med stjärnspelarna Amanda Zahui och Farhiya Abdi som finns i WNBA.

– Jag ska prata med dem och få de bästa att ställa upp i landslaget. Jag börjar med det arbetet i morgon som är min första dag på jobbet. Vi är starka när alla de bästa ställer upp. Vi har under processen vid de två senaste mästerkapen utvecklats otroligt mycket och får titta mer på vad vi kan utveckla och vad som behöver förändras.

Tagit EM-guld som spelare

Kausaite har stor passion för basket och vill vara tydlig i sin ledarstil.

– Jag har mycket känslor och vill kommunicera med mina spelare. Jag vill verkligen leva för basketen.

Kausaite har en gedigen bakgrund som spelare. Karriärens höjdpunkt var EM-guld med Litauen 1997. Hon har även en lång proffskarriär med fem ligaguld i Litauen, ett i Finland och tre SM-guld i Sverige med Solna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.