Foto: Bildbyrån

Högsbo till semifinal efter amerikansk uppvisning

Uppdaterad
Publicerad

Tredje och helt avgörande kvartsfinal mellan tabellfyran Högsbo och tabellfemman Norrköping.

Underläge med 13 poäng en bra bit in i period 3.

Då bestämde sig Alexis Hyder för att stå för säsongens prestation och såg på egen hand med sina 48 poäng till att Högsbo vann med 87-77 och spelar semifinal nästa vecka.

– Det var en utomkroppslig upplevelse, säger Hyder i SVT:s sändning.

– Högsbo hade ett riktigt monster på planen i dag. Vi hade inget riktigt svar för att stoppa det i dag, konstaterar Lovisa Hjern i Norrköping i SVT:s sändning.

Efter en jämn första halvek drog sig Norrköping loss och ledde med 13 poäng fyra minuter in i den tredje perioden. Det hade kunna vara ett matchvinnande ryck. Men Högsbo anförda av poängdrottningen Alexis Hyder stod för en enastående upphämtning. Amerikanskan gjorde just 13 poäng på den tredje periodens sista fem minuter och inledde den fjärde med fem nya poäng på lite mer än en minut.

– Vi ville verkligen vinna, jag gjorde allt jag kunde för att hjälpa mitt lag att gå vidare. 33 poäng var mitt bästa innan det här, det här kom verkligen i rätt läge.

Tredje bäst genom tiderna

26-åringen från Texas gjorde allting rätt och var klinisk från trepoängslinjen. Fem av sex försök gick in. När hon inte fick skjuta utifrån var hon knappast sämre. Sammanlagt gjorde hon hela 46 poäng och tog elva returer. Det är den högsta poängnoteringen för en enskild spelare den här säsongen och tredje bäst i SBL genom tiderna.

– Jag kan inte riktigt förklara det. Det var en utomkroppslig upplevelse, det kändes bara bra. Jag kände i mitt hjärta att vi skulle vinna i dag så jag gjorde allt jag kunde för att vi skulle göra det, säger hon i SVT:s sändning. 

Norrköping som är utan sin stjärguard Chanelle Molina som har varit skadad och missat hela kvartsfinalserien hade inte mycket att sätta emot när Hyder la sig på en nivå över alla andra.

I stället blir det Högsbo som får ta sig an seriesegraren och guldfavoriten Alvik i semifinal nästa vecka.

– Jag kan inte se in i framtiden men jag vet att vi kommer att ge allt vi har. Vi hade en bra match mot dem tidigare i år, hopps vi kan bygga vidare på det, säger Alexis Hyder. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.