General manager Daryl Morey och storstjärna James Harden. Foto: Bildbyrån

Houston Rockets i kinesiskt blåsväder – statlig tv vägrar visa matcher

Uppdaterad
Publicerad
I fredags tweetade NBA-laget Houston Rockets general manager Daryl Morey ut sitt stöd för de regeringskritiska protesterna i Hong Kong. Det ledde till att det kinesiska basketförbundet, med tidigare stjärnan Yao Ming i spetsen, gick ut och bröt kontakten med laget. På samma gång meddelade också den statliga televisionen att de inte kommer att visa deras matcher.

I Moreys tweet, som nu är borttagen, kunde man läsa ”Kämpa för frihet. Stå med Hong Kong”. Så började den komplicerade historian mellan Houstonlaget och den kinesiska staten och sedan dess har den tagit flera vändningar.

Först gick både Morey och NBA som organisation ut och sade att tweeten varken representerar Rockets eller ligan. Trots det gick kinesiska företag i taket, vilket lett till att bland annat ett sportklädesmärke och en nyhetssajt nu bojkottar laget.

Idag gick NBA också ut på sina sociala medier och tog ställning i frågan, men budskapet på det kinesiska kontot och det engelskspråkiga kontot var inte identiska.

Ber om ursäkt

På det kinesiska kontot var man ”väldigt besvikna” och kallade Moreys tweet för ”opassande”. Man skrev också att den ”sårade de kinesiska supportrarna”.

I den engelskspråkiga versionen säger man inget om sårade känslor eller att tweeten var ”opassande”, istället kallade man tweeten ”beklaglig” och att Moreys åsikter förolämpade många i Kina.

Flera amerikanska lagstiftare har kritiserat att NBA ger efter för den kinesiska censuren och Rockets storstjärna James Harden har också kommenterat situationen:

– Vi ber om ursäkt. Vi älskar Kina och vi älskar att spela där. Vi uppskattar dem som en supporterskara och vi älskar allt med dem, sade han då han stod med lagets andra stjärna Russell Westbrook på en träning i Tokyo idag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer