Klara Lundqvist under EM-kvalsmatchen mot Israel i november 2022. Foto: Bildbyrån

Inför EM-kvalet i basket: TV-tider, spelprogram och förutsättningar

Uppdaterad
Publicerad

EM-kvalet i basket för damer är inne i sitt slutskede. Sverige behöver vinna båda de återstående matcherna mot Israel och Lettland för att ha en chans att nå EM.

Här är SVT:s guide inför matcherna med TV-tider, program och förutsättningar.

När och var spelas EM-kvalet:

Israel-Sverige spelas i Rishon LeZion (Israel), 9 februari. Sverige-Lettland spelas i Avicii Arena, (Stockholm), 12 februari.

Basket-EM spelas sedan i Spanien och Frankrike 17-27 juni.

Så sänder SVT:

Torsdag 9 februari

16.55-18.00 SVT1/SVT Play

18.00-19.00 SVT2/SVT Play

Söndag 12 februari

16.30-18.00 SVT1/SVT Play

18.00-18.30 SVT2/SVT Play

Se EM-kvalet i SVT Play >>>

Sveriges trupp i EM-kvalet:

Klara Lundquist (Södertälje BBK), Elin Eldebrink (Södertälje BBK), Frida Eldebrink (Södertälje BBK), Abigail Asoro (Namur), Ellen Nyström (Luleå Basket), Nathalie Fontaine (Arka Gdynia), Elin Gustavsson (Sassari), Amanda Zahui (Schio), Louice Halvarsson (Södertälje BBK), Lovisa Hjern (Norrköping Dolphins), Farhiya Abdi (Bourges Basket), Maria Gültekin (Bursa), Josefin Vesterberg (Luleå Basket), Fanny Wadling (Luleå Basket), Paulina Hersler (London Lions) och Tilda Trygger (Luleå Basket).

Förutsättningarna i kvalgruppen:

Basket-EM 2023 avgörs i Israel och Slovenien. Sverige kvalar i grupp J tillsammans med Israel och Lettland. För att kvalificera sig till EM behöver Sverige vinna gruppen eller vara en av de fyra bästa grupptvåorna.

– Sverige låg redan illa till efter den inledande förlusten mot Lettland och nu krävs det två segrar i de två återstående matcherna för att ta sig vidare.

Om Sverige vinner sin första match mot Israel, som man måste för att ha en chans, har laget allt i egna händer att gå vidare om man slår Lettland med stora siffror.

Två frågor till förbundscoachen:

Hur ser du på era chanser att gå till EM?

– Vi har gått fram och tillbaka, men chanserna har ökat för oss. I Uppsala i november när vi förlorade var chanserna väldigt små, men nu har vi fått tillbaka spelare från skador (bland annat Nathalie Fontaine), säger Robin Sandberg, en av tre förbundscoacher för basketlandslaget.

– Matchen mot Israel blir viktigare, så vi har något att spela för mot Lettland. Om det blir en förlust där är EM-drömmarna körda.

Vad behöver ni förbättra för att gå vidare?

– Vi behöver vara mer aggressiva och våga mer. Det kommer gynna oss i offensiva spelet och få tidigare avslut.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.