Ludde Håkansson i sitt livs form Foto: TT Nyhetsbyrån

Ludvig Håkanson: ”Jag är i mitt livs form”

Uppdaterad
Publicerad

Ludvig Håkanson är tillbaka i truppen, efter att han missade VM-kvalfönstret i augusti. Håkanson är med ett snitt på 18.5 poäng och 8.5 assists per match under VM-kvalet bäst i hela världen i assists per match, samt sjua i Europa i poäng per match.

– Jag har den absolut bästa statistiken som jag någonsin haft, ett stort självförtroende så, ja, jag är nog i mitt livs form, säger Ludvig Håkansson.

Håkanson har inlett klubbsäsongen i sitt spanska klubblag Bilbao strålande. Laget har vunnit alla sina matcher i Champions league och i ligan blev det tre inledande segrar mot idel topplag. Det är en svensk basketstjärna med ett strålande humör och ett stort självförtroende som finslipar de sista detaljerna på landslagslägret i Täljehallen inför de viktiga VM-kvalmatcherna mot Estland och Israel.

– Jag har fått mycket förtroende i Bilbao och vi inledde säsongen jättebra. Tyvärr har vi förlorat några matcher nu på slutet men självförtroendet är på topp, säger Håkanson.

Sveriges största stjärna

Ludde, som han kallas, är Sveriges största basketstjärna på herrsidan just nu. Det visar inte minst det faktum att Bilbao byggt laget kring den svenske pointguarden.

– Det är otroligt ovanligt att en svensk spelare är i den positionen på en sån hög nivå som Ludde spelar. Han har ju den rollen att det är ett lagbygge skapat för just honom i Bilbao, säger förbundscoachen Miiko Riipinen.

Med den statusen som ledare följer stort ansvar, på många plan, och Mikko Riipinen menar att det är en kvalitet som Håkanson verkligen besitter.

– Han har kommit till en stadie i sin karriär där allt har fallit på plats. Han har jobbat otroligt hårt och taktiskt genom åren med allt från kost och kondition till styrka, där både den fysiska och mentala styrkan är i världsklass, säger Riipinen.

Kan bli bättre

Ludde Håkansson är 26 år. De flesta experter är överens att en pointguard brukar man vara bäst runt 30 år och Mikko Riipinen håller med.

– Ludde har varit med länge men han är fortfarande ung. Han är otroligt bra på att läsa spelet och har ett skott på mycket hög nivå. Han har kommit underfund vilken spelare han är och han kan mer. Vi har ännu inte sett hans max, säger Riipinen.

VM-kval

Sverige ska spela två matcher i höstens VM-fönster. På fredag borta mot Estland och sen hemma i Norrköping på måndag mot Israel.

– Två tuffa matcher, båda lagen spelade EM i somras. Estland vet jag inte så mycket om men de har en pointguard, Kullamae, som jag mötte förra året. De har en fyra, Sander Veene, som spelade i Spaniein förra året och är riktigt duktig, säger Håkanson.

Vägen till VM är svår, näst intill omöjlig men för att chansen ska finnas krävs det seger både mot Estland och Israel.

– Vi har slagit bättre motstånd förut och jag tror vi har en bra chans till två segrar, säger Ludde Håkansson.

Sveriges VM-kval schema

2022

11 november: VM-kval, Estland-Sverige

14 november: VM-kval, Sverige-Israel

2023

24 februari: VM-kval, Tyskland-Sverige

14 november: VM-kval, Sverige-Estland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.