Zahuis stora planer för framtiden: ”Jag kan bli bäst”

Uppdaterad
Publicerad

Basketlandslagets superstjärna Amanda Zahui har stora planer för framtiden.

Just nu är hon som första svenska proffs i Kina och siktar på att fortsätta utvecklas som basketspelare.

– Med lite ödmjukhet och fortsatt hård träning så kan jag bli bäst, alla fall bäst i Europa, säger hon till SVT Sport.

Amanda Zahui är unik på många sätt, inte bara som basketspelare. Det handlar framför allt om hennes stora engagemang för jämställdhet och alla människors lika värde.

Hon har fått otroligt stort gensvar efter sitt sommarprat i P1 något som har inneburit att hon blivit en förebild även utanför basketplanen.

– Det är bra, något jag är stolt över men det är ju inte så att jag går omkring på stan och tänker att jag är en förebild.

Här blir Amanda Zahuis svengelska fel

Årets nykomling

2010 blev hon som 16-åring utsedd till årets rookie i Basketligan. Då var hon en stor talang som av många uppfattades som lite kaxig.

Hon trycker fortfarande att hon har attityd och ser hon tillbaka på sig själv så är hon otroligt stolt men erkänner att om hon i dag mötte sig själv på basketplanen skulle det nog bli bråk.

– Oh Jesus! Jag hade nog bråkat med henne. Mycket trashtalk var det då så jag vet inte om jag hade hanterat det men jag är stolt över henne.

Hela reportaget med Amanda Zahui

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.