Amanda Zahui gör sin sjunde säsong i WNBA. Foto: TT

Amanda Zahui: ”Jag lever min dröm”

Uppdaterad
Publicerad

Amanda Zahui har hittat rätt på alla sätt i Los Angeles.

Hon gör sin bästa säsong och har stort förtroende i klubben.

– Jag känner mig extremt bekväm och glad ute på planen, säger Amanda Zahui till SVT Sport.

Amanda Zahui gör sin sjunde säsong i världens bästa basketliga WNBA och det är hennes bästa i karriären. Hon är en etablerad startspelare och en av lagets stjärnor. LA Sparks hade en kämpig inledning på säsongen efter skador på några spelare i truppen men efter uppehållet för OS är alla tillbaka och LA Sparks har fyra raka segrar.

– Med hela laget tillbaka så ser vi ut som ett helt nytt lag. Med ny energi och fler hot ute på planen. Vi fortsätter att bygga på allt vi har jobbat på från början av säsongen och det börjar att klicka nu. Vilket är jättekul, säger Amanda Zahui.

Siktar på slutspel

När ligan startade om efter OS uppehållet låg LA Sparks på 12:e och sista plats. Men efter det har lagets fyra raka segrar inneburit att de nu ligger på åttonde och är faktiskt på slutspelsplats. 

– Dessa segrar betyder massor. Inte bara för standings och slutspel men för vårt självförtroende också.

Den 23 september inleds slutspelet i WNBA och det är de åtta första lagen som tar sig till kampen om ligatiteln. Det är inga stora hemligheter eller taktiska förändringar som har lett till de senaste framgångarna utan det handlar om att alla spelare är tillbaka och jobbar hårt på träningarna.

– Vi har fokuserat på oss, jobbat stenhårt och verkligen hållit ihop när det har vart tufft. Det syns och märks verkligen där ute på planen nu, säger hon.

Tuffa och avgörande veckor

När SVT Sport får ett snack med Amanda Zahui är laget inne i en betydligt tuffare period där det handlar om stora utmaningar på bortaplan. En period som mycket väl kan bli avgörande om de ska ta sig till slutspel.

– Vi är just nu ute på en lång roadtrip i femton dagar, sex tuffa matcher. Vårt fokus nu är att bara ta en match i taget.

Landslaget får vänta

Det svenska damlandslaget ska i november inleda kvalet till EM 2023 som avgörs i Slovenien och Israel. Om Sveriges största stjärna kommer att vara med är inte helt klart. Planen nu ligger på att ta LA Sparks till slutspel och efter det väntar förmodligen spel i Turkiet.

– Just nu är mitt fokus här. Att spela för landslaget är alltid en ära. Vi får se hur allt går i höst med laget i Turkiet och covid. Just nu tar jag en dag i taget och njuter av att jag lever min dröm.

KLIPP: Hur är det att vara kvinnlig ledare inom idrotten? (19 augusti)

Amanda Zahuis WNBA-karriär

2015: Tulsa Shock, 31 matcher.

2016-2020: New York Liberty, 136 matcher.

2021: Los Angeles Sparks (nuvarande klubb)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.