Jonas Jerebko i lämnade NBA 2019. Foto: Bildbyrån

Jonas Jerebko siktar på spel i NBA

Uppdaterad
Publicerad

Jonas Jerebko kan vara på väg tillbaka för spel i världens bästa basketliga NBA. Men basketstjärnan är väldigt fåordig kring detaljerna.

– Jag åker till USA på fredag, det är allt jag kan säga just nu, säger Jerebko till SVT Sport.

Jonas Jerebko har inte spelat basket sedan han ställde upp i det svenska landslaget under EM-kvalet i februari. Basketstjärnan har inte saknat anbud, men har blivit pappa för tredje gången och har därför medvetet legat lågt med spel och istället satsat på fysträning på hemmaplan samt umgåtts med familjen.

Revanschsugen

34-årige Jonas Jerebko skrev baskethistoria som den förste svensk att värvas till NBA. 2009 debuterade han i Detroit Pistons, efter det har han spelat i Boston Celtic, Utah Jazz och Golden State Warriors.

Och det var just i Oakland-laget som han lyckades ta sig till en historisk NBA-final. Golden State var regerande mästare och favorit till ännu en titel, men några tunga skador i laget, bland annat på superstjärnan Kevin Durant, gjorde att Toronto Raptors blev för svåra.

Jerebkos kontrakt med klubben gick sedan ut och svensken hamnade i det ryska laget BK Chimki, ett kontrakt som höll i två säsonger, innan det bröts under viss konflikt. Jerebko har inte gjort någon hemlighet i att han vill tillbaka till NBA för en chans till revansch.

Inget klart

Vilken klubb eller klubbar det handlar om är än så länge inget han vill prata om men Jerebko ser fram emot en fortsättning i världens bästa basketliga.

– Ja, det känns riktigt spännande och det ska bli kul.

Vilka klubbar är det som är aktuella?

– Det är inget jag vill berätta just nu. Det enda jag kan säga är att jag och familjen åker över till USA på fredag.

ARKIV: Reportage: Jonas Jerebko hemma i Sverige

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.